8 fun facts over Sophia Loren die je nog niet wist

Sophia Loren

 

Ons leuke nieuwe zusje Italiamo kent La dolce vita als geen ander. Natuurlijk willen wij haar beste tips voor het fijnste wat Italië ons te bieden heeft graag met je delen. Deze keer: Wat weet jij over Sophia Loren?

 

 

 

Misschien krijg je het antwoord zelfs al als je om enkel een Italiaanse vrouw vraagt. De levende legende groeide uit tot een van ’s werelds grootste filmsterren (heeft dan ook meer dan honderd stuks op haar naam staan) en doet op haar 88e nog steeds haar bijnaam van mooiste vrouw ter wereld eer aan (scroll even naar nummer 8). Deze dingen wist je wellicht nog niet over de Italiaanse schone.

 

1. Ze werd in de oorlog geraakt door granaatscherven
Tijdens een geallieerd bombardement op Italië raakte Sophia Loren als klein kind gewond door rondvliegende granaatscherven en bleef er een litteken achter op haar kin. Ik kan ‘m op foto’s niet echt ontdekken, maar schijnbaar zit ie er na acht decennia nog steeds, zoals dat gaat met littekens.

 

2. Sophia Loren is niet haar echte naam
Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone is dat wel. Een stuk beter dan Jan met de korte achternaam als je het mij vraagt, maar wel een te volle mond om te blijven hangen, wat wel zo handig is als je beroemd wilt worden. Filmproducent Goffredo Lombardo gaf haar de naam Sophia Loren, die hij inspireerde op die van de actrice Märta Torén. Hij verwisselde een lettertje van haar eigen voornaam en gooide er een om in haar nieuwe, overgenomen achternaam. Er was overigens meer dat Sophia naar eigen zeggen ‘moest’ veranderen op advies van anderen, zoals haar uiterlijk, haar dominante overkomen en haar persoonlijkheid. Daar zei ze vriendelijk (of onvriendelijk, zeer terecht) no tegen.

 

3. Ze werd ontdekt bij een missverkiezing
Vijftien lentes jong was ze toen ze op het podium klom van Miss Italia 1950. Als vertegenwoordiger van de regio Lazio haalde ze het tot de laatste drie. Ook sleepte ze nog de titel van Miss Elegance binnen datzelfde jaar.

 

4. Sofia Lazzaro maakte haar filmdebuut op haar 16e
Een jaar later verscheen ze op het witte doek. Weinig glamoureus nog, want Loren was een figurant in Quo Vadis die niet voorkwam in de aftiteling. In datzelfde jaar stond (toen nog) Sofia Lazzaro tussen de echte namen, omdat ze zich blootgaf in Era lui… sì! sì! als haremdienares.

 

5. Ze had een ingewikkelde affaire met Cary Grant
Toen ze begin twintig was, had Loren een relatie met regisseur Carlo Ponti, die zelf nog getrouwd was met een andere vrouw omdat de Italiaanse wet scheiden nog niet toeliet. Toen Loren daarna de Britse acteur Cary Grant ontmoette, werd ze een beetje van haar stuk gebracht. De twee speelden in 1957 samen in een film, en na een tijdje konden ze het spelen na werktijd ook niet meer weerstaan. Na het filmen ging Loren verder met haar Ponti, tot ze een jaartje later weer gestrikt werd voor een film met Grant. Beetje lullig: het eerste script was geschreven door Grants vrouw Betsy Drake, die Grants tegenspeler zou zijn. Omdat zijn affaire dat wat ingewikkeld maakte, verruilde Grant zijn vrouw in het script voor Loren. Dat haalde niet veel uit voor hun toekomst samen; voordat de film af was trouwden Loren en Ponti met de handschoen in Mexico, om Ponti’s eerste huwelijk in Italië ongeldig te maken. Pas in 2012, 26 jaar na Grants dood, gaf Loren de affaire toe.

 

 

 

 

6. Zij en haar man werden verbannen uit Italië
Die trouwerij bij volmacht – het waren twee advocaten die Ponti en Loren vervingen tijdens de scheiding van Ponti en hun huwelijk in Mexico – kreeg nog wel een staartje. Het Vaticaan was het niet eens met de constructie en stuurde hen de Italiaanse laan uit als openbare zondaars. Na vijf jaar in Frankrijk verklaart Ponti’s advocaat het huwelijk ongeldig, waardoor de twee terug naar Italië kunnen om elkaar daar in het openbaar gedwongen te negeren. Drie jaar later, bijna tien jaar na het ongeldige huwelijk, stappen ze als officiële Franse staatsburgers dan eindelijk echt in het huwelijksbootje. Ze bleven samen tot zijn dood.

 

7. In 1982 zat ze in de cel
Sophia Loren werd door de belastingdienst beschuldigd van belastingontduiking in 1974. Acht jaar later, inmiddels tot iconische status verheven, gaf ze zich vrijwillig over en bracht ze achttien dagen door in de cel. Volgens Loren was het haar overleden belastingadviseur die een foutje had gemaakt. De actrice stopte echter niet met het aanvechten van de zaak, die ze in 2013 alsnog won: het Romeinse Hof van Cassatie stelde haar in haar recht.

 

 

 

8. Dit is Sophia Loren in 2022
Ik kon geen beeldbewijs vinden van haar sinds de jaarwisseling, maar in die paar maanden zal er weinig veranderd zijn. Dit is Sophia Loren op een leeftijd van 87 jaar. Ik ben op Sophia Loren.