Wist je dit al over deodorant?

Anita: Als het warm is en ik zweet, ben ik doodsbang dat ik een enorme zweetgeur verspreid. Ik probeer weleens onder mijn oksels te ruiken, maar dat is best lastig omdat je went aan je eigen lichaamsgeur.  

 

 

Het is zo’n vertrouwd gebaar in de ochtend, deodorant opbrengen, maar wist je dat dit helemaal niet zo’n goed idee is? En heb je eigenlijk wel deodorant nodig? Bij een aantal mensen werkt het helemaal niet. Kortom: wat moet je weten over deodorant voordat je het gebruikt.

 

Ochtend of avond?

Gek genoeg is het beter om deodorant voor het slapen gaan aan te brengen op schone en vooral ook droge oksels. Je zweet ‘s nachts minder waardoor het product beter kan inwerken en de aluminiumdeeltjes van de deodorant hebben dan tijd genoeg om uit te zetten waardoor de zweetklieren ‘afgesloten’ worden. In de ochtend kun je gewoon douchen zonder dat de werking verloren gaat.

 

Wel of geen extra laag aanbrengen?

Deodorant altijd aanbrengen op een schone en droge oksel. Halverwege de dag een extra laagje aanbrengen heeft geen enkele zin, deodorant werkt namelijk alleen op een schone huid.

 

Deodorant of anti-transpirant?

Een deodorant voorkomt transpiratiegeur en een anti-transpirant voorkomt het zweten zelf. Staat er aluminium of zirconium op de verpakking dan is het een anti-transpirant.

 

 

Afwisselen?

Je lichaam kan na een bepaalde tijd immuun worden voor bepaalde bestanddelen, het is daarom goed om regelmatig van merk deodorant te wisselen.

 

Wel of geen aluminium in je deodorant?

Het gerucht ging dat de aluminiumdeeltjes in de deodorant en antitransparant kanker zouden kunnen veroorzaken. Tot nu toe heeft men dit niet kunnen bewijzen. Het aluminiumzout in de deodorant zwelt iets op in de oksel en ‘verstopt’ daardoor de zweetklieren in de oksel, zodat je minder zweet.

 

Wel of geen deodorant gebruiken?

Het klinkt misschien gek, maar sommige mensen hebben helemaal geen deodorant nodig. Het ligt aan de genen of je een enorme zweetgeur veroorzaakt of juist helemaal niet. In beide gevallen kun je er niet zoveel aan doen. Behoor je bij de gelukkigen dat je helemaal geen transpiratiegeur verspreidt, dan hoef je dus geen deodorant te gebruiken. Gewoon eens een weekje uittesten dus. 

 

Stresszweet of sportzweet?

Je hebt diverse soorten zweet. Als je gaat sporten dan transpireer je vaak over je hele lichaam en bestaat je zweet voor het grootste deel uit water met een beetje zout, en dat geeft niet zo’n typische zweetgeur. Stresszweet komt vooral door de oksel naar buiten en daar zitten de apocriene klieren. Dit zweet bestaat uit water gecombineerd met vetten en eiwitten en kan onaangenaam ruiken.

 

Spray, stick of crème?

Kies de deodorantvorm die je zelf het prettigste vindt om aan te brengen. Een spray is iets hygiënischer, een roller of stick is vriendelijker voor je huid en crèmes zijn beter voor het milieu.

 

Deodorantvariaties:

 

 

100% natuurlijke deodorant

Deodorantcrème die je met de vingertoppen kunt aanbrengen, zonder aluminium en gaat lang mee, We love deodorant € 11,50

 

 

Anti-transpirantspray

Milde en kalmerende anti-perspirantspray met sinaasappel, Rituals Happy Buddha € 8,50

 

 

De vertrouwde stick

Frisse anti-transparantstick met hydraterende bestanddelen, Dove € 4,89

 

 

Rollen maar

Deodorantroller zonder alcohol, met aluminiumzout en kalmerende bestanddelen, Lancome Bocage deodorant roll on € 19,59

 

Extra zekerheid met een flesje

Geeft bescherming tegen overmatig transpireren en het werkt dagenlang, Odorex Extra Dry € 10,12

 

 

 

 

 

Alsjeblieft!

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars