7x Zo krijg je meer energie

 

Van voormalig model naar voedingsconsulent, Michelle den Hollander vloog de wereld over van shoot naar show, maar kende ook de struggles van de ‘juiste’ maten hebben.

 

 

Dit bracht haar waar ze nu is en op Amayzine geeft ze tips.

 

Iedereen hoopt op betere cijfers en versoepelingen, maar ook bij de laatste persconferentie zat het er niet in. Dat zorgt ervoor dat we opnieuw in een soort dipje belanden. Begrijpelijk, want het duurt lang en dat eist best wat. Ik bemoei me niet met maatregelen, maar ik kan je wel tips geven voor meer energie. Een ongezondere levensstijl zoals slechter eten, minder bewegen door thuiswerken, een hogere werkdruk en het wisselende weer draagt daar zeker niet aan bij.

 
 
Het is te verklaren hoor, sportscholen zijn (deels) gesloten, doordat we ons rot voelen zoeken we comfort food op en we maken misschien wel langere werkdagen dan ooit. Privé en werk loopt toch in elkaar over. Zitten kinderen ook nog eens om de haverklap thuis omdat de klas in quarantaine moet. Veel mensen hebben stress over de inkomsten en ook de zon laat zich weinig zien.

 
Waar je dan energie vandaan haalt? Lees maar mee: 

  • Gezond eten
  • Genoeg beweging
  • Sporten
  • Mentale rust en ontspanning
  • Liefde
  • Ritme
  • Buitenlucht en zonlicht

 

Gezond eten

Ongezond eten, zoals eten met geraffineerde suikers, ongezonde vetten en bijvoorbeeld alcohol, geeft je geen energie maar vréten juist energie. En dat terwijl gezonde voeding je juist veel energie kan geven. Denk aan voldoende groente, fruit, volkoren producten, eiwitten en goede vetten. Die geven je een energieboost. Ga dus juist op zoek naar lekkere en gezonde recepten en duik de keuken in. Zo heb je gelijk een leuke bezigheid voor in het weekend.

 

Genoeg beweging 
Zorg dat je elke dag minimaal een half uur beweegt, dus ga een rondje lopen, fietsen of zoek in huis de beweging op als het slecht weer is. En maak tussen het werken achter de laptop door af en toe even wat grote bewegingen om je bloed wat beter door te laten stromen.

 

Sporten
Ook van sporten krijg je energie. Je ertoe zetten is misschien lastig, maar daarna zit je juist lekkerder in je vel. Elke dag sporten is niet nodig, wissel dit dus af met een lekkere wandeling op de dagen dat je niet sport. Het zorgt allebei voor mentale rust.

 

Denk aan elkaar, stuur je lieve vrienden een kaartje, bel je broer/zus, breng de ouderen in je familie wat boodschappen en verras je buurvrouw die alleen thuis zit met een bosje bloemen. Echt, ook daar krijg je meer energie van.

 

Mentale rust en ontspanning
Het is net zo belangrijk als in beweging zijn. Stress is een van de grootste boodsdoeners in een gezonde leefstijl, dus als je te weinig ontspanning hebt en geen mentale rust hebt gaat het tegenzitten.. Mijn tip: plan elke dag een vakantiemomentje voor jezelf in. Al is het maar 15 minuutjes dat je even naar je favoriete muziek luistert of een hoofdstuk uit je boek leest. Maar jezelf op een beautybehandeling of massage trakteren of een lekker bad nemen is natuurlijk al helemaal mooi.

 

Liefde
Lichamelijk contact buiten je eventuele familie is er nu niet. Dat schouderklopje of die knuffel kun je meer dan ooit missen. Maar hopelijk weerhoudt het je er niet van om toch die complimentjes te blijven geven (en ontvangen) en te genieten van de kleine momenten die je met je vrienden en familie kunt delen. Blijf naar elkaar omkijken, stuur af en toe een kleinigheidje om te laten weten dat je aan die persoon denkt. Maak een maaltijd voor de buurvrouw die alleen woont en kijk wie je kan helpen om even een boodschap te doen. Ook dat is liefde.

 

Ritme
Ritme, rust en regelmaat, zijn dat niet de richtlijnen waar je kinderen het best mee op kunt voeden? Maar waarom vergeten we dat dan zelf zo vaak? Slaan we tussendoortjes of soms wel een maaltijd over of schiet ons om twee uur ’s middags te binnen dat we toch echt eens moeten lunchen en dat dan om drie uur achter de laptop doen (guilty!). We wandelen alleen als het uitkomt, we pakken alleen rust als we echt niets anders te doen hebben en we gaan met regelmaat te laat naar bed. Kortom, het dag- en nachtritme zijn snel van slag. Probeer dus iets meer structuur in je dag te krijgen.

 

Buitenlucht  en zonlicht
I know, het weer is niet altijd even uitnodigend, maar geloof me: wat meer frisse lucht doet je goed. Zonlicht is al helemaal mooi. Naast het feit dat dat je mentaal veel goeds doet, maak je ook gelijk wat meer vitamine D aan. Alleen hebben we dat niet voor het uitkiezen, stap nu maar gewoon elke dag even lekker naar buiten.

 

Het glas is niet halfleeg maar halfvol. Blijf positief en kijk naar de mogelijkheden die er wél zijn, om weer wat meer energie te krijgen.

 

Elke twee weken deelt Michelle op Amayzine tips over gezond leven, knowhow over gezond eten en haar eigen verhaal. Nu al nieuwsgierig? Lees je alvast in op Michelle’s Good Food

 

 

Door: Redactie Amayzine.com