7x Waarom we de leraar dankbaar moeten zijn

 

Dit artikel verscheen in 2019 op Amayzine.com.

 

 

In Amsterdam gaan zestien scholen een week dicht om zo aandacht te vragen voor het lerarentekort. Je vraagt je af hoe hard ze moeten schreeuwen om ervoor te zorgen dat er meer geld in hun la geschoven wordt en dat er meer leraren zullen komen. Daarom als futiel druppeltje op een oververhitte plaat een kleine ode aan de leraar en waarom we hen moeten koesteren.

 

1. Elke dag aan staan

Komen wij een beetje ons kantoor binnen druppelen en bespreken we daarna uitgebreid het weekend (dat noemen wij ‘inspiratie’ en de ‘thermometer van de samenleving voelen’) en maken we nog een café latte, een leraar moet exact op tijd zijn en moet vervolgens al 25 handjes schudden en waarschijnlijk ook met minstens zoveel ouders praten. De een heeft een kuchje, de ander heeft slecht geslapen, die weer wist niet dat er vandaag een toets was en ga zo maar door. Het is eigenlijk alsof je elke dag een evenement organiseert maar dat dan wel om 8.15 uur.

 
2. De rugzakjes

Omdat het gestimuleerd wordt om kinderen die meer hulp nodig hebben op het regulier onderwijs toe te laten heeft de leerkracht er heel wat rugzakjes bij. Natuurlijk wordt er als het mogelijk is voor die kinderen extra hulp ‘ingekocht’, maar ten eerste is die er niet altijd en ten tweede heb je die extra zorg wel. Je moet in de gaten houden hoe de kinderen zich voelen, of ze zich goed ontwikkelen en of ze goed liggen in de groep.

 

3. Het niveau

Als school wil je goed scoren, dus de uitslagen van Cito’s en het aantal kinderen dat doorstroomt naar havo of VWO is belangrijk. Die druk is voelbaar.

 

4. De ouders, de ouders

Ga jij die dubbele advocaten maar vertellen dat hun zoetje volgens jou toch echt het beste tot haar recht komt op het VMBO. Ik kan je één ding vertellen: dat ligt altijd aan jou en de manier waarop jij les geeft en NOOIT aan hun kind.

 

5. De veelzijdigheid

Je moet kunnen performen, je moet geduldig zijn en daadkracht tonen, je moet goed zijn in rekenen en in taal, je moet op de hoogte zijn van het nieuws, je moet een mening hebben maar kunt ook weer niet te sturend zijn en ga zo maar door.

 

6. Alles op die dag

Je kunt als leraar nooit even tussendoor naar de tandarts, de dierenarts, een hypotheekadviseur of allerlei andere afspraken die mensen met een ‘gewone’ baan wel even tussendoor kunnen doen, maar jij niet.

 

7. Al die extraatjes

Leraren die voor iedereen nog een kerstkaart knutselen of juf Marijke die altijd samen met haar moeder 25 vingerpopjes van Sinterklaas haakte, dat appje om een dag nadat je kind ziek naar huis is gegaan te vragen hoe het nu gaat, het meeleven met die zieke opa of oma, een kind goed begeleiden dat worstelt met de scheiding van haar ouders en ga zo maar door. Er komen 25 privéleventjes bij kijken.

 

Kortom, wees een beetje extra lief voor ze. Leraren doen dit werk niet voor het geld en de roem, dus laten we ze koesteren en knuffelen en koop met kerst maar een extra leuk cadeautje. En leraren, laat ons weten wat wij kunnen doen, geef ons maar een taakje, daar zijn we goed in.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach