Dit is waarom je eigen stem altijd zo verschrikkelijk klinkt

 

Eerlijk zeggen: jij hebt ook ooit vroeger je eigen stem opgenomen terwijl je je favo nummer zong, om te kijken hoe je klinkt.

 

 

En vooral: om te kijken of jij eventueel een zangcarrière in het verschiet zou hebben liggen. In mijn geval was dat een dikke nee, want het klonk voor geen meter. Misschien valt mijn favo nummer gewoon niet in mijn toonsoort, dacht ik nog. Maar het lag dus niet aan het nummer, het lag aan mij. Geen zangcarrière dus.

De eerste keer dat ik mijn stem luid en duidelijk terughoorde op een opname dacht ik echt: WHUT? Ben ik dit écht? Deze verschrikkelijke, schelle, harde stem die hier uit de speakers klinkt? Zeg álsjeblieft dat ik niet echt zo klink. Komt dat herkenbaar voor? Dan heb ik nieuws voor je. Om te beginnen slecht nieuws: je klinkt inderdaad echt zo. Maar er is ook goed nieuws: voor niemand anders is jouw stem zo confronterend als voor jezelf. En dat heeft gelukkig een logische verklaring.

Ons lichaam is namelijk best een wonderlijk iets en ons gehoorsysteem idem dito. Heel simpel gezegd: wanneer je praat, hoor je jezelf op twee manieren: intern en extern. Intern vanwege je stemband in je keel, naar je nek en zo je schedel in. Door deze route wordt je stem ietwat verzacht en dat zorgt er ook voor dat je ‘echte’ stem zo hard en schel kan klinken als je het hoort. Want wanneer je je stem op een opname hoort, is dat alleen de externe kant en die horen wij ook (via de lucht komt die zo je trommelvlies binnen), maar de interne kant mist.

En dat zorgt er dus voor dat je stem raar kan klinken, of dat je ‘m zelfs niet herkent. Grappig feitje: een onderzoek aan een Amerikaanse universiteit in 2013 wees uit dat mensen hun stem voornamelijk lelijk vinden als ze weten dat het hun eigen stem betreft. Dus mocht je dat helemaal niet doorhebben, dan is de kans heel groot dat die stem helemaal niet zo ernstig klinkt.

Dus no worries, je stem is echt dikke prima. Nou ja, om mee te praten dan. Want die zangcarrière… Daar kan geen interne of externe stem helaas nog iets aan veranderen.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer