6 veelgemaakte fouten bij het maken van scrambled eggs

 

Vraag je je wel eens af waarom jouw roereieren nooit precies goed en lekker fluffy uit de pan komen?

 

Zit je te vaak met een rubberig of juist snotterig drabje op je net perfect getoaste snee brood? Grote kans dat je één van onderstaande fouten hebt gemaakt. Maar geen paniek, hulp is onderweg!

 

Aangezien we niet allemaal een ei kunnen bakken als een sterrenchef, kan bijna iedereen wel wat herkenning en advies gebruiken. Dit zijn vaak voorkomende fouten bij het maken van roerei, en de oplossingen!

 

Je bewaart de eieren om te beginnen al niet goed
Los in zo’n gezellig mandje in de vorm van een kip op het aanrecht bijvoorbeeld. Eieren kan je volgens het Voedingscentrum toch het best in hun eigen verpakking in de ijskast bewaren. In het doosje kunnen ze niet uitdrogen (vergeet niet dat de schaal heel broos is), je beschermt ze tegen geurtjes opnemen van andere etenswaren in je ijskast (hallo stinkkaas) en door de koelte zijn het best bestand tegen de groei van gevaarlijke bacteriën. Zo blijven ze dus het langst vers.

 

Je klutst ze niet met een garde
Je bent namelijk een tikje ongeduldig en je breekt de eieren direct in de pan. Niet doen. Even klutsen in een kom met een garde (of desnoods een vork) zorgt voor de nodige lucht in het mengsel om ze, jawel, luchtig te krijgen straks.

 

Je gebruikt geen room
Jammer, want je roerei zal vlakker van smaak zijn. Je wil de diepte van wat romig vet dus klop zeker wat room of volle melk mee bij het klutsen. Ook lekker: een lepel roomkaas.

 

Je gebruikt een metalen spatel
Er van uit gaande dat je dat natuurlijk nooit doet in een pan met anti-aanbaklaag, is het ook in een andere koekenpan niet aan te raden. Gebruik het liefst een goeie siliconen spatel, want de dunne flexibele rand daarvan helpt je met het loswerken van die belangrijke randen van het eimengsel aan de zijkanten van de pan.

 

Je hebt het vuur te hoog staan
Je wil geen rubberige doorbakken roereieren, dus hou het vuur ergens tussen laag en middel-laag. Doe roomboter in de pan en voeg de geklutste eieren toe voordat de boter helemaal gesmolten is, en roer de smeltende boter dan zachtjes mee.

 

Je zet het vuur te laat uit
Wacht niet tot je ‘brokkige’ stukken ei in je pan hebt, maar zet het vuur uit als de boel er nog enigszins vochtig uitziet. De hitte van de pan zal nog even doorwerken en het ei iets verder garen dus wees op tijd! Blijf luchtig omscheppen tot het allerlaatste moment, wanneer je het uit de pan schept.

 

Bonuspunten
…voor de toevoeging van wat verse kruiden! Bewaar de kruiden met ‘hardere’ blaadjes als rozemarijn voor iets anders, en hak voor roereieren zachte kruiden als dragon, kervel of bieslook fijn.

 

Door: Redactie FavorFlav