55-plusser wil dat verkiezingen doorgaan
 

‘Kans op besmetting in supermarkt groter’. De meeste mensen die jonger zijn dan 70 jaar en niet tot een kwetsbare groep behoren, zijn van plan om gewoon op woensdag 17 maart, de reguliere verkiezingsdag, in het stemhokje te stemmen.

 

 

Een ruime meerderheid wil dat de verkiezingen half maart doorgaan. Veel kwetsbaren en ouderen overwegen wel gebruik te maken van alternatieve stemmethodes. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 35.000 leden van het Opiniepanel, aldus het ANP.

 

Vanwege de coronacrisis zijn er verschillende maatregelen genomen om de verkiezingen, die op woensdag 17 maart gepland staan, veilig te laten verlopen. Zo mogen 70-plussers per brief stemmen, gaan sommige stemlokalen op maandag 15 en dinsdag 16 maart al open en mag iemand door drie mensen gemachtigd worden om namens hen te stemmen. Ook worden in de stemlokalen maatregelen genomen: er mogen bijvoorbeeld niet te veel mensen binnen zijn, potloden en stemhokjes worden extra gereinigd en er zijn kuchschermen en er is handgel.

 

Vertrouwen

Een ruime meerderheid (82 procent) heeft er vertrouwen in dat er door deze maatregelen veilig gestemd kan worden, zonder besmet te raken met het coronavirus. “Als iedereen zich aan de regels houdt, moet het lukken. Het klinkt allemaal streng, er zijn wel plekken waar het minder is geregeld”, zegt een panellid. Deze persoon staat niet alleen: de meeste mensen (57 procent) denken dat de kans op besmetting in een supermarkt groter is dan in het stemlokaal.

 

Bijna acht op de tien deelnemers (77 procent) vinden dan ook dat de verkiezingen, ondanks de coronacrisis, moeten doorgaan.

 

De laatste peilingen

 

 

 

 

Door: Redactie Falder