5 vragen die je jezelf moet stellen voor je stopt met een baan

 

In Amerika heeft het beestje al een naam: The Great Resignation. Het blijkt dat 70 procent van de werkende mensen op zoek is naar een nieuwe job.

 

 

En Nederland blijft niet achter, want ook hier gaan de ontslagbrieven als zoete broodjes. Speel jij ook met het idee? Dit zijn de vragen die je jezelf kan stellen.

 

1. Is het je werk of alles wat niets met je werk te maken heeft?
Het is altijd goed om bij jezelf na te gaan waarom je die nieuwe baan wil. Is het je werk zelf of gaat het om bijzaken? Aan die bijzaken valt vaak niet zoveel te veranderen, want een werkcultuur verander je niet zomaar. Maar over dat werk valt misschien nog wel te praten. 

 

2. Valt er nog wat te halen binnen je huidige baan?
Over dat praten gesproken. Veel mensen denken dat ze meteen uit moeten kijken naar iets anders, maar ga eerst het gesprek eens aan met je huidige werkgever. Als je graag voor een bedrijf werkt en het bij je past, dan is het slim om te kijken wat je opties zijn. Een andere functie? Verandering van je takenpakket? Of misschien wel op freelancebasis, zodat je wat meer vrijheid krijgt.

 

3. Is het gras wel echt groener?
Een andere baan lijkt soms zaligmakend, maar is het niet altijd. Verdiep je verder dan die ene persoon bij je sollicitatiegesprek. Het kan slim zijn om een toekomstige collega te vragen voor koffie onder het mom dat je alvast wat meer wil weten. Een uitstekende manier om alvast iets van de bedrijfscultuur op te pikken en dus te bepalen of het ook bij je past.

 

4. Oude schoenen, nieuwe schoenen?
Het is slim om na te denken over hóe je ontslag gaat nemen. Wil je openheid geven aan je huidige werkgever en zeggen dat je uitkijkt naar een nieuwe job? Dit zou zomaar het gesprek open kunnen breken, als je dat wil. Of voelt dat niet veilig en wil je al een handtekening onder je nieuwe contract hebben voor je gaat? De aanpak van je ontslag bepaalt hoe jullie uit elkaar gaan.

 

5. De belangrijkste: ben je onrustig op zondag?
Dit lijkt een gekke vraag om jezelf te stellen, maar als je op zondag al opziet tegen de komende maandag dan is het vrij duidelijk. Geen plezier meer in je werk hebben is de allerbeste reden om uit te kijken naar iets nieuws.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans