3x supersnelle dips

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: 3x supersnelle dips.

 

Dit heb je nodig

Extra nodig voor alle dips:

  • blender of keukenmachine
  • rauwkost, pita-chips, scrocchi etc. om te dippen

 

Voor de cashewdip

  • 2 mokken ongebrande, ongezouten cashewnoten
  • 2 mokken kokend water
  • 2 eetlepels witte azijn
  • 1/2 eetlepel zout
  • optioneel: 1 bosje verse kruiden, mag gemengd

 

Voor de fetadip

  • 200 gram feta
  • 200 ml karnemelk
  • 4 ansjovisfilets uit blik of potje
  • 2 eetlepels citroenrasp
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper
  • Olijfolie om te druppelen

 

Voor de witte bonendip

  • 2 blikken of potten witte bonen, bij elkaar ca. 480 gram uitlekgewicht
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 knoflooktenen, geraspt
  • Rasp van een 1 citroen
  • Sap van anderhalve citroen
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • Handjevol peterselie, fijngehakt

 

 

Zo maak je de (vegan) cashewdip

Doe de cashewnoten in een hittebestendige middelgrote kom en giet er het kokende water overheen. Bedek met een bord of deksel en laat 10 minuutjes staan. Zet een zeef of vergiet boven een kan of kom, giet de cashews er in af en vang het water op. Doe de cashews, eventueel de verse kruiden, zout, azijn en de helft van het water in de kan van de blender. Zet de blender aan op medium, en mix zo’n 2 minuten tot het mengsel stevig maar glad is. Giet eventueel van boven beetje bij beetje water erbij als het te droog is, en schraap af en toe alles naar beneden. Giet met behulp van een rubberen spatel alles uit de kan in een kom en serveer met rauwkost.

 

Tip: in plaats van verse kruiden kan je ook een eetlepel za’atar, dukkah of furikake toevoegen.

 

 

Zo maak je de fetadip

Doe de feta en karnemelk in een keukenmachine (of blender) en meng tot een gladde consistentie. Voeg ansjovis en citroenrasp toe en meng verder – giet er eventueel steeds een beetje karnemelk bij. Doe citroensap, zout en peper naar smaak erbij en puls nog een paar keer om goed te mengen. Schep in een kom, druppel er wat olijfolie overheen en serveer met brood en rauwkost.

 

 

Tip: Als je fan bent van rode biet kan je hier ook makkelijk een gekookte biet doorheen mengen – lekkere combi met de geitenkaas en je dip krijgt er een prachtige kleur van.

 

 

Zo maak je de witte bonendip

Laat de witte bonen uitlekken in een zeef of vergiet. Je hoeft ze niet af te spoelen. Doe ze in een keukenmachine of blender, voeg de olijfolie, knoflook, citroenrasp en -sap en yoghurt toe en meng tot je het goeie dip-dikte vindt hebben. Voeg gerust iets meer olijfolie toe als het te stevig is. Puls de peterselie en zout en peper naar smaak erdoor, en serveer in een kom met wat je maar lekker vindt. Geroosterde pita-chips bijvoorbeeld zijn er top bij.

 

Door: Redactie FavorFlav