3x Italiaanse bruschette

 

Franska: Recepten voor hapjes kun je nooit genoeg hebben. Ik ben gek op bruschetta, dat is altijd inzetbaar en heel erg Italiano! Je kunt bruschette met van alles beleggen. Er is een aantal klassiekers, maar in Italië houden ze van verrassingen, dus ze blijven nieuwe bedenken. Deze bijvoorbeeld. Moet je proeven. En natuurlijk veel lekkerder en leuker dan onze ‘ouderwetse’ toastjes.

 

f17_dolce-vita-bruschetta-ap2

 

Dit heb je nodig…

1 rustiek brood, in sneetjes van 1 cm dik

 

…en voor de ansjovis of sardinetopping

  • 500 g verse ansjovis of sardines, zonder kop en graat
  • 300 ml wittewijn-azijn
  • 5 el extra vergine olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 150 g broodkruim
  • Zout en peper
  • 150 g pecorino
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 grote handvol bladpeterselie, fijngehakt
  • 30 g oregano

 

Zo maak je het
Week in een kom de ansjovis of sardines in azijn. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Strooi een gelijkmatig laagje broodkruim in de ovenschaal, leg er een laagje ansjovis of sardines op en bestrooi met zout en peper. Wissel de laagjes vis vervolgens af met laagjes kaas, knoflook, peterselie, oregano, zout en peper en eindig met een laagje vis. Schenk de olijfolie erover en bak in 30 min goudbruin.

 

…en voor de tomaat-auberginetopping

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1 kleine aubergine, in blokjes van 5 mm
  • 2 cherrytomaten, in blokjes van 5 mm
  • zout
  • 50 ml witte wijn
  • 5 blaadjes salie, gehakt

 

Zo maak je het
Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Kneus het teentje knoflook met de zijkant van een zwaar mes. Bak de knoflook in de pan op laag vuur goudbruin en haal uit de pan. Doe de aubergine en de tomaat in de pan en bestrooi met zout. Zet het vuur hoger, schenk de wijn erbij en laat ongeveer 10 minuten al roerend zachtjes koken, tot de wijn is verdampt en de aubergine gaar is. Strooi de salie erover en zet apart.

 
verrukkelijkrome_kl01

…en voor de worst-bimitopping

  • 1 varkensworstje
  • 80 g bimiroosjes (babybroccoli)
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl venkelzaad

 

Zo maak je het
Verwijder voor de worst-bimitopping het vel van de worst en rul het vlees met een houten lepel in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag, tot het gaar is. Breng een kleine pan met licht gezouten water aan de kook, doe de bimi erbij en laat 5 minuten koken. Giet af en doe bij de worst. Voeg de olie en het venkelzaad toe en laat al roerend 5 minuten garen zodat de smaken op elkaar in kunnen werken. Zet apart.

 

Zet tot slot de ovengrill aan. Verdeel de sneetjes brood over een bakplaat en zet 5 minuten onder de grill, tot het brood licht goudbruin is. Leg het brood op een bord en verdeel de tomaten-auberginetopping, de worst-bimitopping en de ansjovis- of sardinetopping erover.

 

Buon Appetito