3x herfst­soepen

 

Zoals jullie inmiddels wel van mij weten, maak je me het hele jaar door blij met een dampende kom soep. Of de mussen nu van het dak vallen of de sneeuw die centimeters dik ligt.

 

In de zomer hoeven ze niet te dampen natuurlijk, een frisse doperwtensoep met geitenkaas of een pittige gazpacho is dan meer op z’n plaats.  Nu de bladeren langzaam beginnen te vallen en het kwik voorzichtig daalt, is het tijd voor wat groen van het seizoen. Geurende uiensoep met een laagje gegratineerde kaas zoals het hoort of een zachtromige knolselderijsoep met gebrande walnoten en pittige blauwe kaas. Deze drie soepen zijn zo lekker dat je spontaan de snak naar zomer doet vergeten.

 

1. Uiensoep met gruyère

 

  • 800 g uien
  • 50 g boter
  • 2 el bloem
  • 1 tl peper (versgemalen)
  • 4 el cognac
  • 750 ml hete groentebouillon
  • 2 takjes verse tijm
  • ½ stokbrood
  • 150 g geraspte gruyère

 

1. Snijd de uien in dunne ringen.

 

2. Verhit de boter in een pan met een dikke bodem en bak de ui in dertig minuten 30 minuten op laag vuur.

 

3. Voeg de bloem en de zwarte peper toe en laat in 5 minuten op laag vuur gaar worden.

 

4. Roer de cognac erdoor en voeg de bouillon en de tijm toe.

 

5. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken.

 

6. Zet de grillstand van je oven aan op de hoogste stand.

 

7. Snijd het stokbrood in sneetjes en rooster die tijdens het voorverwarmen van de oven bovenin goudbruin.

 

8. Neem de tijm uit de pan.

 

9. Verdeel de soep over de vuurvaste kommen en bestrooi met één derde van de kaas. Leg er een sneetje geroosterd stokbrood op en garneer met de rest van de kaas.

 

10. Zet de vuurvaste kommen boven in de oven en gril ca. 5 minuten tot de kaas gesmolten is.

 

2. Knolselderijsoep met walnoten en tijm

 

  • 20 g boter
  • 1 el olijfolie
  • 700 g knolselderij (1 knol), geschild, in stukjes
  • 5 takjes tijm en wat blaadjes
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geplet
  • 1 laurierblaadje
  • 1 liter bouillon (groente-)
  • 50 g walnoten, gehaktstukje
  • gebrokkelde harde blauwe kaas

 

1. Neem een ruime pan en laat op middelhoog vuur een goede steek boter smelten.

 

2. Voeg de knolselderijblokjes toe en roer goed door.

 

3. Doe de knoflook en de tijm erbij en bak die tien minuten mee.

 

4. Voeg als laatste de laurier en de bouillon toe.

 

5. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer totdat ‘ie helemaal glad gepureerd is.

 

6. Hak de walnoten en rooster die kort in een droge koekenpan.

 

7. Serveer de soep met wat geroosterde walnoten en wat gebrokkelde blauwe kaas.

 

 

3. Pompoensoep uit de oven

 

  • 900 g flespompoenen
  • 600 g geschilde bospenen
  • 4 el olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • stuk gember, met de schil verwijderd
  • 100 g hazelnoten
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 groentebouillontabletten
  • 600 ml water
  • 125 ml zure room
  • bosje lente-ui
     

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden met een lepel en snijd de pompoen in grove stukken.

 

2. Snijd het groen van de bospeen. Leg de pompoen en de peen op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel die met olijfolie.

 

3. Breng de groenten op smaak met peper en zout en leg de uien, stukjes gember en tenen knoflook erbij.

 

4. Bak de groenten in ongeveer  drie kwartier in het midden van de oven.

 

5. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 3 minuten. Laat afkoelen op een bord. Hak de hazelnoten grof.

 

6. Neem de groenten uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.

 

7. Doe de groenten in de blender, pel de ui en de knoflook en blend totdat je een gladde massa krijgt.

 

8. Doe de pompoen samen met de kokosmelk in de pan.

 

9. Voeg de helft van de bouillon toe. Kijk even hoe dik je de soep wilt en beslis vervolgens hoeveel bouillon je nog wilt toevoegen.

 

10. Breng op smaak met zout en peper.

 

11. Serveer de soep met een lepel zure room en bestrooi met de hazelnoten en de lente-ui.

 

Door: Redactie Amayzine.com