3 tips voor als je geen snars van LinkedIn snapt

 

Na 386 keer je Instagram verversen en weer een loos bezoek aan Facebook is LinkedIn aan de beurt.

 

Ik plaatste sinds mijn afstuderen (niet gelogen) weer eens een berichtje en mijn pagina draaide door. Berichtjes, likes, profielbezoeken, connecties; ineens bleek LinkedIn het medium te zijn waar iedereen uithangt (ooit gehoord van LinkedIn-flirten trouwens?). Logisch natuurlijk, want de netwerkborrels zijn even afgelast.

 

Ik had goed nieuws om te delen gelukkig, want dankzij jullie tikten we in mei de 1,5 unieke lezers aan, maar LinkedIn lijkt juist nu belangrijker dan ooit. In deze gekke periode verliezen veel mensen hun baan, maar krijgen ook veel mensen inzichten over de job die ze hebben. Het uitgelezen moment om je LinkedIn even af te stoffen en weer draaiend te krijgen, maar hoe doe je dat? Want na scrollen door de tijdlijn, waarbij je een nieuwe wereld aan interessante artikelen voorgeschoteld krijgt, stopt mijn kennis wel. Ik zocht het voor je uit.

 

1. Je hebt zoiets als een headline

Dit is naast je naam en foto het allereerste dat van je opgemerkt wordt. Het is eigenlijk je handdruk en de eerste zeven seconden waarin mensen een mening over je vormen. Je zou het kunnen zien als een persoonlijk slogan. Hoe suf is het als daar iets staat waar alle inspiratie uitgeperst is? Oh, persoonlijke ergernis: laat de emoji’s in deze zin in godsnaam achterwege. We zitten op een zakelijk platform. Grapjes zijn wel toegestaan, die vallen juist op tussen de zoveelste senior consultant. Hoe je een goede headline formuleert? Bedenk wat je wil dat mensen over je weten. Is dat je functie of waar je goed in bent of juist dat je een nieuwe baan zoekt?

 

2. De foto

Naast duizend-en-één onderzoeken naar foto’s op Instagram en de invloed van selfies, is de LinkedIn-foto ook een dankbaar onderwerp. Wel aankijken, niet aankijken, professioneel ogen, maar god forbid geen selfies. Iedereen heeft wel een plasje te doen over wat wijs is. Eigenlijk zeggen de meeste researchers dat je moet gaan voor een foto van je gezicht, waarbij je in de lens kijkt. En of dat die ene foto boven een cocktail in een bar is of juist die plotselinge blik in de camera waar je opmerkzaam doch intelligent kijkt, dat laat ik even aan jou over.

 

3. Val op

Wees bezig op LinkedIn, maar niet zoveel dat mensen denken dat je de hele dag geen ruk te doen hebt (ook al is dat misschien wel zo). Plaats updates die jij interessant vindt, dat mag je eigen werk zijn maar ook een artikel waar jij een inzicht door kreeg. Het zegt iets over jou en wie jij bent. Verder is het slim om recommendations van de juiste mensen te hebben. Denk aan managers, directeuren en partners waar je projecten mee hebt gedaan. Vraag hier gerust om bij mensen waar je mee samengewerkt hebt. Of geef zelf recommendations, dikke kans dat je ze terugkrijgt. En ineens lijkt LinkedIn ook te werken volgens het principe ‘like voor like’, alleen dan zakelijk. 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans