3 simpele dingen die je leven meer zin geven
Vorige week schreef ik op Amayzine over de dingen in je leven die het meer betekenis zouden geven.
Best confronterend, omdat ik persoonlijk nou niet echt aan die drie punten voldoe. En toch heb ik niet het idee dat mijn bestaan helemaal zinloos is. Maar goed, misschien moet ik ook klein beginnen; en daar kon de site Psychology Today me bij helpen. Volgens hen krijgt je leven meer zin wanneer je deze drie simpele dingen in het dagelijks leven doet. Nou, let’s go. Spoiler alert: ik ga bij numero uno alweer de mist in. Supertjes.
1. Verander de manier waarop je naar de dood kijkt
De dood vind ik dus — no pun intended — dóódeng. Ik kan uren malen over wat er nou is na de dood, waar je ziel naartoe gaat en als er niets is, wat gebeurt er dan met jouw ‘zijn’? Veel mensen geven als antwoord dat dood zijn hetzelfde is als voor je was geboren; daar zat je toch ook niet mee? Maar hóe bizar, en naar, en eng, is het idee dat het op een gegeven moment gewoon stopt. De wereld gaat door, wie weet wat er allemaal nog mogelijk gaat zijn, vliegende auto’s of zo, en het is niet dat je dat gaat missen. Want missen is een gevoel, en zelfs dat kun je niet meer hebben, want je bént simpelweg niet meer. Aaargh.
Goed, de tip is dus om hier anders over te gaan nadenken. Volgens de psychologen moet je je leven leiden op een manier zoals jij herinnerd zou willen worden. Wat wil je achterlaten? Met dat in je achterhoofd krijg je je prioriteiten beter op orde en kom je erachter wat er écht toe doet.
2. Zet haat om in iets positiefs
Volgens psychologen kan haat juist ook iets heel positiefs zijn en je leven meer betekenis geven, of zelfs een doel. Dat is dan geen haat naar een persoon toe, maar richting een beweging of gebeurtenis. Richting racisme, discriminatie of klimaatverandering bijvoorbeeld. Haat daartegen kan je doen bewegen er iets aan te willen doen en je voelt je gesteund door mensen die ook die haat voelen (collectieve haat noemen ze dat). Klinkt grimmig, maar het kan dus best productief zijn.
3. Help anderen
Deze klinkt eigenlijk best logisch, toch is het niet zo voor de hand liggen. Psychologen hebben hier wel een kanttekeningetje bij geplaatst: ook al kost het jou heel veel moeite, of geld, of iets anders om iemand te helpen, je moet het alsnog doen. Het schept namelijk een band tussen jou en die persoon en jij voelt je nuttig. Oké, genoteerd.