3 redenen waarom karaoke zo gezond voor je is

 

De laatste tijd ben ik zo extreem gezond bezig. Dat wist ik overigens niet, en ben ik pas net achtergekomen.

 

 

 

Tuurlijk, ik borrel nog steeds teveel, maar blijkbaar op een hele gezonde manier: ik wil namelijk altijd karaoke zingen als ik iets te diep in het glaasje heb gekeken. Maar ook als ik nuchter ben trouwens, ik zing eigenlijk de hele dag door als ik thuis ben. Mijn onderbuurmeisje doet dat overigens ook, dus samen zijn we een leuk soort á capella-groepje. En allebei dus onwijs gezond, want karaoke zingen blijkt dus heel veel voordelen met zich mee te brengen. Dat heeft Harvard onderzocht, dus ik ga er vanuit dat hier wel waarheid in zit.

 

Zij kwamen met drie gezondheidsvoordelen van het zingen van karaoke, die alledrie best belangrijk zijn in je leven. Idee: je sportlesje afzeggen en gewoon bij het koor gaan. Of thuis het hele album van Taylor Swift meezingen. Dat is in ieder geval de optie waar ik voor ga.

 

1. Het is goed voor je mentale gezondheid

Dat verbaast me helemaal niets, want ik kan me goed voorstellen dat zingen echt een uitlaatklep is — of je nu een beetje toon kan houden of niet. En dit zou zeker het geval zijn als je nummers zingt die veel voor je betekenen. Of dat komt door de tekst, of door de uithalen; zolang het een nummer is waar je voor jouw gevoel alles in kan geven. Dat heeft namelijk nog een pluspunt: als jij (hoe vals dan ook) keihard Don’t Stop Believin’ inzet en je gejuich hoort van het publiek, is dat ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen.

 

2. Je ademhaling wordt beter door het zingen

De laatste tijd zie ik zoveel mensen die ineens aan breathwork doen; de manier van ademhalen kan echt impact hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Ook als je aan mindfulness of yoga doet, zal je veel met ademhaling oefenen. Zo is het met zingen ook; als je goed oefent waar je je stem vandaan haalt (dus vanuit je borst) en veel verschillende nummers zingt, van rap tot Celine Dion, oefen je dus ook die ademhaling — maar dan op de leukste manier mogelijk.

 

3. Het is goed voor je hart

Hmm, oké — dit gaat niet helemaal lekker samen met alle alcohol die je misschien drinkt voor je het podium beklimt, maar goed. Nuchter karaoke is het allerbeste voor je hart; door de ademhaling-oefeningen vergroot je je longcapaciteit, verlaag je je bloeddruk en verbeter je je bloedcirculatie. En daar is je hart heel blij mee. Daarnaast word je vrolijk van karaoke, en komt er dus dopamine vrij. Die dopamine zorgt ervoor dat je minder stress, pijn en angst voelt én dat je hart minder snel tekeer gaat, je ademhaling stabiel blijft en ook die bloeddruk laag is. Win-win-win-win dus, dat karaoke zingen.

 

Bron: Harvard // Beeld: My Best Friend’s Wedding

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer