3 jaar cel voor billengrijper

 

En dat maakt het slachtoffer een heldin voor Egyptische vrouwen die strijden tegen seksuele intimidatie.

 

We hebben allemaal wel eens last gehad van mannen die je achterna fluiten, roepen of toeteren. Vaak negeer je het maar in het trend van ‘boys will be boys’. Maar als je daadwerkelijk aangeraakt wordt op plekken waar je dit niet zou willen, is het een heel ander verhaal. 

 

En dat blijkt maar weer bij de 20-jarige Egyptische Rania. Door een beveiligingscamera werd gefilmd hoe zij door een man die achter haar op straat loopt in de billen geknepen wordt. Dit pikt ze niet. Met haar handtas rent ze achter hem aan en probeert hem meerdere malen hard te raken. 

 

 

Het filmpje gaat nu over de hele wereld viraal en Rania wordt gezien als heldin. In Egypte is seksuele intimidatie nog steeds een groot probleem voor vrouwen. Door sociale druk en de vele taboes rondom het onderwerp durven vrouwen vaak niet voor zichzelf op te staan en problemen bespreekbaar maken. Doordat Rania dit wel heeft gedaan, en zelfs de politie erbij geroepen heeft krijgt de man drie jaar celstraf. 

 

En terecht. Het is een grote stap in Egypte. Hopelijk wordt Rania een voorbeeld voor velen vrouwen om voor zichzelf op te durven komen. 

 

 

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam. 

 

Beeld: Pinterest