3 goede doelen om de mensen in Afghanistan te helpen

 

Binnen no time escaleerde de situatie deze week in Afghanistan. De Taliban claimden de macht en mensen zochten toevlucht op het vliegveld van Kabul om weg te komen.

 

 

Inmiddels gaan er beelden rond van meisjes, kinderen nog, die uit huizen worden gesleurd. Vrouwen worden letterlijk uit het straatbeeld verwijderd en veel mensen zijn op de vlucht. De situatie is zo wanhopig dat ze zich zelfs vastklampen aan vertrekkende vliegtuigen.

 

Angst, misselijkheid, woede en wanhoop, want wat kun je doen? Dit zijn drie instanties die zich as we speak inzetten in Afghanistan om mensen te helpen.

 

1. Stichting Vluchteling

Deze stichting zet zich ter plekke in voor vluchtelingen in een crisissituatie door mensen aan voedsel, onderdak en medische zorg te helpen. Begin dit jaar waren al 329.000 Afghanen op de vlucht, dit aantal is in de afgelopen weken enorm toegenomen. In totaal is er inmiddels sprake van 3,5 miljoen Afghanen die op de vlucht zijn. Stichting Vluchteling richt zich nu eerst op de hoofdstad Kabul, waar bij de laatste inschatting zo’n 40.000 families naartoe zijn gevlucht. Doneren kan via deze link.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Stichting Vluchteling (@stvluchteling)

 

2. Free a Girl
Stichting Free a Girl zet zich wereldwijd in om seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan. Uit Afghanistan komen steeds meer gruwelijke verhalen dat meisjes en vrouwen tegen hun wil beloofd worden aan zogenaamde Taliban-strijders als beloning en seksslaaf. Free a Girl zet alles op alles om hulp te bieden aan Afghaanse vrouwen en kinderen. De stichting steunt wereldwijd activistische organisaties en weet waar hulp nodig is en hoe ze die kunnen bieden.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Free a Girl (@freeagirl)

 

3. Middle East Matters

Via deze organisatie heb je de keuze om direct een goed doel in Afghanistan te steunen, van Afghaanse activistische vrouwen tot reddingsoperaties. Via Middle East Matters is het niet alleen mogelijk om in geld bij te dragen, maar ook te zien welke vrijwilligersorganisaties op zoek zijn naar mensen die fysiek hulp kunnen bieden. Het account deelt op social media waar jouw hulp nodig is én deelt direct berichten uit Afghanistan. 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Middle East Matters Org. (@middleeastmatters)

 

Meer doen?

In de tussentijd kun je deze petitie opgezet door War Child ondertekenen, om Afghanen op de vlucht die op welke wijze dan ook Nederland hebben geholpen direct toe te laten.  Dit zijn mensen die een groot risico lopen op vergelding, omdat ze bijgedragen hebben aan de missie van Nederland in Afghanistan. En dat zijn alleen nog maar deze mensen in nood, want er zijn er nog zoveel meer die meteen hulp nodig hebben.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Amnesty International NL (@amnestynl)

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans