Drie dus maar

We kunnen online nog zo populair zijn met bijvoorbeeld honderden Facebookvrienden of volgers op Twitter, in het echte leven is het wel andere koek.

 

Want gemiddeld hebben Nederlanders 3 echte vrienden. En al denk je nu gauw, welnee, ik heb véél meer echte vrienden: dat kan haast niet. Hoe erg je ook je best doet. Wat volgens psychologen en onderzoekers kun je als mens mentaal gezien niet meer dan 5 echte vrienden hebben. Om hechte vriendschappen te onderhouden heb je veel tijd en energie nodig, en dat hebben we nu eenmaal niet onbeperkt.

 

Naast de beste vrienden kan ons brein het wel aan om nog eens tien goede vrienden te hebben en daarnaast nog eens 35 kennissen. Want het is logisch ja, dat je met meer mensen contact hebt dan met dat kleine clubje intimi. Maar veel meer dan dat groepje 3 echte beste maten hebben we niet echt. Gemiddeld hebben we wel rond de 137 vrienden op Facebook, maar als je huis in brand staat, zijn dat doorgaans niet de mensen die komen helpen met blussen. 

 

Uit recente onderzoeken waaraan duizenden mensen tussen de 18 en 67 deelnamen, blijkt ook dat we onze echte maatjes een beetje overschatten. We schatten namelijk in dat we op 27% van onze Facebookvrienden kunnen rekenen als er iets aan de hand is. Maar nee. In werkelijkheid staan er maar weinig met een fruitmand voor de deur als je ziekjes in bed ligt. Er zijn er van die honderden maar een stuk of 4 waar je op kunt bouwen. Het maakt dus voor je echte vriendschappen niet uit hoeveel vrienden je op social media hebt

 

Dat komt omdat vriendschap bestaat uit het delen van emoties en dat kun je alleen goed doen als je bij elkaar bent

 

 

Je bouwt immers alleen een diepgaande band op als je momenten met elkaar beleeft.

 

Tja, en die drie lieverds om je heen, daar geef je dan ook graag wel je tijd en energie aan. Naast je man, gezin en familie zijn zij de kersen op je taart des levens. Bedankt, vriendinnen, dat jullie er zijn! 

 

Door redactie Franska