21x de beste kerstfilms voor 2021

Het is alweer bijna kerstvakantie en daarom vond ik het de hoogste tijd voor een lijstje met kerstfilms.

 

 

Van nieuwe (slappe maar zeer vermakelijke) komedies tot aan de gouden klassiekers: de keuze is reuze op Netflix. Het verbaast me dan ook hoe weinig kerstfilms ik eigenlijk heb gezien. Maar goed, nog een paar weekjes om deze achterstand in te halen. Veel kijkplezier!

 

1. A Castle for Christmas (2021)
Deze nieuwe kerstfilm gaat over Sophie (Brooke Shields), een Amerikaanse schrijfster die graag een kasteel in Schotland wil kopen, waarvan de eigenaar weigert zijn kasteel af te staan aan een Amerikaan. Op zoek naar een compromis leren de twee elkaar beter kennen dan ze van tevoren gedacht hadden. Het einde kunnen we natuurlijk absoluut niet raden.

 

2. Klaus (2019)
Klaus schijnt een geweldige en ondergewaardeerde kerstfilm te zijn, die zeker niet alleen voor kinderen bedoeld is. Zelf heb ik hem nog niet gezien maar ik zet hem op mijn lijstje. De film vertelt het verhaal van een egoïstische postbode en een eenzame speelgoedmaker die een onvoorstelbare vriendschap sluiten en speelgoed weggeven aan kinderen.

 

3. Love Actually (2003)
Natuurlijk mag deze titel niet ontbreken in de top 21. Dé romantische komedie onder de kerstfilms, waar ik nooit genoeg van kan krijgen. Ik kan deze film ondertussen dromen, maar hij blijft fijn.

 

4. Le Père Noël est une Ordure (1982)
Deze Franse komedie is zeker de moeite waard om een keer gezien te hebben. De film is gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk dat werd geschreven door de café-theatergroep Le Splendid. Het grootste deel van deze kerstfilm speelt zich af in het kantoor van SOS Détresse Amitié, een hulplijn voor mensen met problemen.

 

5. Single All The Way (2021)
Wat ontzettend fijn dat die nieuwe kerstfilms maar blijven komen. Single All the Way gaat over Peter, die zijn beste vriend voor een  familiebezoek met kerst vraagt om te doen alsof ze een stel zijn. Hun plan en hun gevoelens veranderen als de familie zich ermee bemoeit. Dat klinkt veelbelovend.

 

6. The Holiday (2006)
In het rijtje van Love Actually mag The Holiday natuurlijk ook niet ontbreken. Minstens zo leuk, als je het mij vraagt. Wie wordt er nou niet blij van een jonge Jude Law?

 

7. Elf (2003)
Elf is echt zo’n typische Amerikaanse komedie. De film gaat over een baby die per ongeluk op de Noordpool terecht komt en daar als een elfje wordt opgevoed. Wanneer hij groot is gaat hij op zoek naar zijn vader.

 

8. The Christmas Chronicles (2018)
Het verhaal van een broer en zus die het plan hebben om op kerstavond de kerstman op te wachten en te filmen. Van de makers van Home Alone en de eerste drie delen van Harry Potter. Do I need to say more?

 

9. Love Hard (2021)
Deze nieuwe film heb ik toevallig laatst gezien. Ik stond er een beetje sceptisch tegenover, maar eerlijk is eerlijk: hij was echt leuk. Verder kan ik niet te veel over de inhoud vertellen want dan verraad ik al vrij snel het plot. Ga maar gewoon kijken.

 

10. Let It Snow (2019)
Een moderne romantische komedie over een groep middelbare scholieren die in een klein dorpje woont dat op kerstavond ondergesneeuwd wordt. Hun kerstavond wordt magisch: een gestrande popster, een groep competitieve dansers, een mysterieuze vrouw gewikkeld in aluminiumfolie en een episch feest in de lokale Waffle Town. Sounds funnn.

 

11. A Boy Called Christmas (2021)
Netflix heeft de smaak goed te pakken als het om nieuwe kerstfilms gaat. Deze Brits-Franse film is gebaseerd op het boek van Matt Haig en vertelt het verhaal over een doodgewone jongen die op een buitengewoon avontuur vertrekt naar het besneeuwde noorden, op zoek naar zijn vader die op een zoektocht is naar het legendarische elfendorp Elfhelm.

 

12. The Polar Express (2004)
Het verhaal over een jongen die twijfelt aan het bestaan van de kerstman en in een fantasiereis naar de Noordpool terecht op een magische trein komt. Daar zal hij de kerstman persoonlijk mogen ontmoeten, samen met enkele andere kinderen.

 

13. This Christmas (2007)
In het kader van de familieruzies. De familie Whitfield komt dit jaar voor het eerst sinds tijden weer samen met kerst, sterker nog, ze gaan zelfs met elkaar op vakantie. Tijdens de kerstvakantie moet er eens een einde aan het geroddel en het gekibbel komen.

 

14. A Naija Christmas (2021)
De kerstwens van een moeder – en de hoofdprijs die daarmee gepaard gaat – zorgt voor een hevige concurrentiestrijd tussen haar zoons. Nou, lekker handig van die moeder wel. Op deze kerstfilm moeten we jammer genoeg nog heel even wachten, want hij komt uit op 16 december.

 

15. Angela’s Christmas (2017)
Een uitstapje op kerstavond naar de kerk met haar familie zorgt voor plotselinge inspiratie en brengt de jonge Angela op een buitengewoon idee. Het is alleen een idee dat niet door iedereen wordt goedgekeurd.

 

16. Svinalängorna (2010)
De eerste dramatische kerstfilm in het rijtje. Deze film gaat over Leena, 34 jaar, die een telefoontje krijgt op de ochtend voor kerstmis dat haar moeder op sterven ligt. Ze reist voor het eerst sinds haar donkere kindertijd terug naar haar geboorteplek, waar haar moeder in het ziekenhuis ligt. We zien hoe haar leven zich in de jaren ‘70 gevormd heeft in een huishouden vol alcohol en misbruik. Oké, misschien niet een film om op kerstavond te kijken, maar wel eentje voor in de vakantie.

 

17. Just Another Christmas (2020)
Jorge is een familieman die een hekel heeft aan de feestdagen. Na een vervelende val te hebben gemaakt op kerstavond krijgt hij een black-out en wordt hij een jaar later wakker, zonder herinnering aan het jaar dat voorbij is. Hierdoor komt hij in een soort tijdlus vast te zitten waarin het voor altijd kerst is. Dat is natuurlijk precies niet wat hij wil.

 

18. How The Grinch Stole Christmas (2000)
Om nog even in de grimmige kerstfilms te blijven: The Grinch. Mijn god, wat vond ik dit groene mannetje (dat een hekel heeft aan kerst) vroeger eng. Inmiddels begrijp ik hem wel.

 

19. Grumpy Christmas (2021)
Oké, hierbij de laatste ‘ongezellige’ kerstfilm waar we nog even op moeten wachten tot 21 december. Het verhaal gaat over Don Servando die met zijn uitgebreide hippiefamilie naar het strand reist om kerstmis door te brengen met Alma’s tante, Doña Alicia, een veeleisende oudere vrouw die Don Servando’s ultieme vijand wordt. Tijdens de trip wil Don Servando niets uit de weg gaan om te bewijzen dat Alicia een verschrikkelijk persoon is die alleen voor zichzelf zorgt… Zelfs als dat betekent dat hij kerst voor iedereen moet verpesten.

 

20. A California Christmas (2020)
Joseph is de zoon van een rijke vastgoedhandelaar, die vanwege zijn wilde levensstijl alles dreigt te verliezen. Hij krijgt nog een laatste kans en wordt naar Californië gestuurd om daar een ranch op te kopen om ruimte te maken voor een nieuwe loods. Hij doet alsof hij een boerenknecht is om de hardwerkende eigenares ervan te overtuigen haar land voor kerstmis te verkopen, maar dat wordt ingewikkeld als hij verliefd op haar wordt… Klinkt als een heerlijke zoetsappige kerstfilm.

 

21. A California Christmas: City Lights (2021)
Tot slot het vervolg op California Christmas, dat vanaf 16 december op Netflix te zien is. Deze film volgt opnieuw Callie en Joseph, maar nu een jaar nadat ze verliefd zijn geworden. De twee runnen samen een melkveebedrijf en een wijnmakerij, maar hun romance wordt bedreigd wanneer zakelijke en familieverplichtingen Joseph terugroepen naar de stad.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com