PAS OP… KINDEREN WORDEN GROOT

Wieke heeft een belangrijke mededeling voor de dames en heren in Den Haag

 

Tijdens de eerste vlucht van Lusaka naar Dubai sliep ik als een roos. Van Dubai tot Düsseldorf heb ik al vegeterend liggen luisteren naar muziek die ik leuk vind. Vind ik een bepaald nummer leuk, dan kan ik het rustig dertig keer achter elkaar horen. 

 

Ik klikte op Les Miserables. Die musical zag ik bijna dertig jaar geleden in New York, met mijn vader en mijn zus. En nog steeds vind ik het prachtig. Goed verhaal ook, over de Franse revolutie. Hoe de burgers in opstand kwamen tegen het regime. Eén liedje krijgt ineens een actuele lading voor me. ‘Little people’, als de kleine Gavroche de volwassenen waarschuwt dat er rekening gehouden moet worden met de jeugd. In de musical laat Gavroche het leven, maar het regime kon inpakken.
 

Terwijl hij dat geweldige lied zingt, zie ik de recente, enorme beweging in de VS voor me. Honderdduizenden jongeren die niet meer accepteren dat er voor ze gedacht en besloten wordt op een manier die zij niet willen. Vonden we het allemaal niet geweldig? Hoe de kleindochter van Martin Luther King sprak? En nog zoveel andere jonge mensen die hetzelfde eisen als destijds die kleine Gavroche tijdens de Franse Revolutie? Ik hoop zo dat dit protest van al die Amerikaanse jongeren onomkeerbaar is en dat het niet verzandt.
 

De tekst van het liedje vind ik zo top, dat ik een stukje citeer. Op YouTube te vinden onder: lyrics of Little People.

 

 

They laugh at me, these fellas,

Just because I am small.

They laugh at me because I’m not a hundred feet tall

I tell ‘em there’s a lot to learn down here on the ground

The world is big, but little people turn it around! 

 

Chorus:

A worm can roll a stone

A bee can sting a bear

A fly can fly around Versailles

‘Cos flies don’t care

A sparrow in a hut

 

Can make a happy home

A  flea can bite the bottom

Of the Pope in Rome

So listen here professor,

With your head in the cloud.

 

It’s often kind of useful

To get lost in the crowd.

So keep your universities

I don’t give a damn

For better or for worse it is

 

The way I am! 

Be careful where you go,

‘Cos little people grow…

And little people know

When little people fight

 

We may look easy pickings but we got some bite!

So never kick a dog because he’s just a pup

You better run for cover when the pup grows up!

And we fight like twenty armies

And we won’t give up!

 

 

O zo! Den Haag? Neem jongeren serieus! Op een dag gaan ze stemmen. 

 

 

 

 

Door Wieke Biesheuvel

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten