Welk cijfer geef
jij je zelf?

 

Zullen we elkaar deze zomer eens met een wat mildere blik bekijken als we in onze zwemkleding rondlopen? Goed? Afgesproken.

 

Holadebola, gaan we elkaar nu ineens in het openbaar cijfers geven? Ons serieus afvragen hoe een ander over ons lichaam, beetje eufemistisch omschreven als ‘beach body’, denkt? Het moet toch niet gekker worden! Straks durf ik me verdorie niet eens meer in mijn badpak (figuurcorrigerend, ik geef het toe) te vertonen vanwege alle op me gerichte ogen. Kijk, een beetje stiekem gluren naar vetrolletjes en sinaasappelhuidjes doen we natuurlijk allemaal, maar een onderzoek vind ik best schokkend. En de resultaten al helemaal.

 

Wat blijkt? Nederlandse mannen geven vrouwen een 6.7 als rapportcijfer voor hun beach body. Wij vrouwen zijn daarentegen opvallend negatief over onszelf. Wij geven onszelf namelijk maar een 5.7. Online stijlgids Dresscode.nl ondervroeg 1.438 Nederlandse mannen en vrouwen over dit onderwerp.

 

Het verbaast me helaas niks. Als ik met vriendinnen praat blijkt de een vaak nog een onterechter complex te hebben dan de ander. Van die dingen waar ik dan met mijn hoofd helemaal niet bij kan, denkbeeldige buikjes en onzichtbare putjes in dijen. Toch vind ik het maar een pover resultaat, die magere zesjes en zevens. Mezelf geef ik op dit moment trouwens ook bepaald geen negen na al het borstkankergedoe vorig jaar. Dat leverde me, geluk bij een ongeluk, pronte nieuwe borsten op, maar ook behoorlijk wat extra kilo’s. Daar ben ik nog mee in de strijd, dus ik sla dit jaar even over. Mag dat, kritische jury, of haal ik daar deze zomer het gemiddelde drastisch mee naar beneden?

 

Toch vind ik het maar een pover resultaat, die magere zesjes en zevens

 

Als we naar verdere onderzoeksresultaten kijken: 37,2% van de mannen geeft aan niet onzeker te zijn over het eigen lichaam op het strand. Onder vrouwen is dit percentage aanzienlijk lager, namelijk 21,6%. Beetje verdrietig word ik ervan. Van het feit dat er geen prachtige achten en negens uit dat onderzoek komen en dat het merendeel van de mensen niet tevreden is. Dat is toch jammer?

 

 

 

Bekijken we elkaar en onszelf écht zo kritisch? Kan dat niet een tikkie milder? Kunnen we niet gewoon afspreken dat we deze zomer alles en iedereen (ja, ook jezelf) met een welwillende blik bekijken, af en toe onze duim opsteken ten teken van ‘je ziet er goed uit hoor!’ en dat we het onderzoek volgend jaar gewoon herhalen?

 

Een overzicht van alle resultaten is te vinden op de onderzoekspagina van Dresscode.nl.

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl