wat het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet is. Boter, olijfolie, plantaardige en dierlijke vetten, hij legt het allemaal uit. Maar waar ik het meest blij van word, zijn de recepten van Bas. Hier herken je een originele en ervaren auteur in. Bas ontwikkelt onder andere recepten voor de maaltijdbox Marley Spoon en weet originele en onverwachte combinaties te maken. Toch vergeet hij de basis niet. Met plezier las ik zijn beschrijvingen van het maken van gefermenteerde boter en ghee, gerookte boter, schmaltz en reuzel. In mijn keuken staat inmiddels een schaaltje opgeklopte boter met zeewier te wachten om geproefd te worden en ik ga straks ook de Taiwanese gefrituurde kip uitproberen. Met het mascarponesoftijs met granaatappelmelasse wacht ik maar tot er bezoek langskomt, anders ben ik bang dat die hele bak er aangaat.
Ik geef hier een klein voorproefje. Vindt Bas vast niet erg, het laat namelijk goed zien hoe simpel en eenvoudig lekker kan zijn. Vet lekker.
Limoenbladolie
Stop 8 kaffirblaadjes (djeroek poeroet of limoenblad) met 200 ml neutrale olie zoals arachideolie in een goed afsluitbare weckpot en zet deze ofwel goed afgesloten een rondje in je afwasmachine (die dan wel draait natuurlijk) of een uurtje in een oven van 60°C. Laat afkoelen en zet een nachtje weg. Heerlijk gedruppeld over labne (uitgelekte yoghurt) met enkele gekonfijte tomaten en granaatappelpitten.
VET Bas Robben Uitgeverij Good Cook €24,95