Giancarlo en Katie Caldesie nemen je in het boek Toscane mee naar de gelijknamige Italiaanse provincie, waar het ritme van het dagelijks leven gelijk staat aan hoe men kookt: traag en kalm.
De dag begint met een espresso en geroosterd brood met tomaten en olijfolie. Breng l’ora di pranzo (lunchtijd) door met familie, onder het genot van een goede pasta met ragù. In het weekend is het altijd feest op tafel. Laat je meenemen naar Toscane, en leer kooktechnieken en maak de lekkerste recepten. Zoals bijvoorbeeld deze kipfricassee met salie en ui.
Dit recept is in Giancarlo’s familie van generatie op generatie doorgegeven en werd oorspronkelijk in een ketel boven het vuur bereid. De saus wordt aan het eind van de kooktijd met eidooiers ingedikt, wat het gerecht zonder room te gebruiken toch rijk en romig maakt.
Dit heb je nodig
6 kipkarbonades
12 grote blaadjes salie
Zout en versgemalen zwarte peper
2 el extra vergine olijfolie
2 takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook, gepeld en licht gekneusd
4 plakjes ongerookte bacon, grofgesneden
1 witte ui, gepeld en in halve ringen
100 ml witte wijn
600 ml hete kippenbouillon of heet water
2 eidooiers
Sap van 1 citroen
Zo maak je het
Haal het vel van de kipkarbonades een beetje los en schuif een groot blad salie onder het vel van elke karbonade. Bestrooi de kip rondom met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met een dikke bodem en een deksel. Leg de kipkarbonade met het vel naar beneden in de pan, voeg de rozemarijn en de knoflook toe en bak 15 tot 20 minuten, tot het vel van de kipkarbonade goudbruin en krokant is. Draai de kip om, voeg de bacon en de ui toe en bak tot de bacon goudbruin en de ui zacht is.
Schenk de witte wijn erbij en laat circa 5 minuten inkoken. Voeg daarna een derde van de bouillon of het hete water toe en breng aan de kook. Laat 30 tot 40 minuten met het deksel schuin op de pan zachtjes pruttelen, tot het vlees gaar is en gemakkelijk van het bot valt. Voeg tijdens het koken indien nodig steeds wat bouillon toe zodat het vlees niet uitdroogt. Uiteindelijk moet je circa 200 ml vocht in de pan overhouden voor de saus. Hak de rest van de salie grof en voeg circa 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe aan de pan.
Klop de eidooiers met het citroensap in een kleine kom los. Schuif de kip aan de kant, zodat het vocht aan de andere kant samenkomt. Zet het vuur heel laag. Voeg het eimengsel geleidelijk toe aan de pan om de saus dikker te maken (je hebt wellicht niet alles nodig). Schuif de kipkarbonades door de pan om de saus te verdelen en serveer direct. Lekker met aardappels en groenten.