Geroosterde kokoscake

Dit recept is perfect om dit weekend voor je familie te bakken. Wedden dat ze hartstikke blij zullen zijn?

 

 

Dit heb je nodig:

 

Cake: 

  • 100 g kokosolie
  • 450 g bloem
  • 1 tl zuiveringszout
  • ¾ tl zout
  • 440 g suiker
  • 115 g boter, op kamertemperatuur
  • 3 grote eieren
  • 2 grote eidooiers
  • 250 ml gezoete kokosroom (Coco López; toko of online), goed doorgeroerd
  • 175 ml volle yoghurt
  • 2 tl vanille-extract

 

Glazuur

 

  • 450 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 60 g poedersuiker
  • 4 el water, of naar behoefte
  • 1 el donkere rum
  • ½ tl versgeperst limoensap
  • ½ tl vanille-extract
  • Snufje zout
  • 65 g ongezoete kokosvlokken, en 65 g geraspt kokos, goudbruin geroosterd

 

Zo maak je het:

 

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet twee springvormen van 22 centimeter doorsnee (ruim) in met twee eetlepels van de kokosolie; zet ze daarna apart. Zeef de bloem, het zuiveringszout en zout in een middelgrote schaal. Zet ook dit apart.

 

Klop met een elektrische handmixer de suiker, de boter en de resterende kokosolie in circa 3 minuten in een grote schaal goed door elkaar: het ziet eruit als nat zand. Voeg de eieren en de eidooiers één voor één toe en pas als de voorgaande is opgenomen; klop dan nog 2 minuten extra. Klop de kokosroom, de yoghurt en het vanille-extract erdoor. Meng nu het bloemmengsel er op lage snelheid door.

 

 

 

 

Giet het beslag in de ingevette springvormen. Schud deze zacht heen en weer, zodat de bovenkant glad wordt. Bak de cakes circa 1 uur tot de bovenkant goudgeel is en een (in het midden gestoken) satéprikker er schoon uit komt. Haal de cakes uit de oven en laat ze in de springvorm 30 minuten op een rooster afkoelen.
Ga met een dun mes langs de rand van de springvormen en haal de ringen los. Laat de cakes helemaal afkoelen voor je gaat glazuren.

 

Maak het glazuur: klop met een elektrische handmixer de roomkaas en de poedersuiker in circa 3 minuten op gemiddelde snelheid licht en romig. Klop het water, de rum, het limoensap, de vanille en het zout er goed door; voeg als het glazuur te dik is, meer water toe met 1 theelepel tegelijk.

 

Leg een cake op een schotel en bestrijk de bovenkant met glazuur. Leg de tweede cake erop en bedek de boven- en de hele zijkant met glazuur. Strooi er wat geroosterde kokosvlokken op en druk de rest voorzichtig in de zijkanten.

Door: Redactie Favor Flav

 

Boek: De keuken van Hartwood, Eric Werner & Mya Henry