Week van de overgang

Anita Witzier heeft er wat over te zeggen…

 

Gisteren is ‘Week van de overgang 2018’ van start gegaan. Als je nagaat dat in Nederland rond de twee miljoen vrouwen op dit moment in de overgang zitten, is het eigenlijk te gek voor woorden dat er nog steeds zo weinig over wordt gesproken. Daar wil Anita Witzier verandering in brengen. In een interview met de Telegraaf praat ze openlijk over haar ervaringen.

 

”De impact van de overgang is vele malen groter dan alleen die opvliegers. Ik vergat alles, sliep bijna niet meer en was buitengewoon verdrietig. Als ik ergens een koe in de regen zag staan, moest ik al huilen”, laat ze weten. ”Ik wil het geen depressie noemen, maar ik voelde me zo ontzettend rot dat ik het liefst de hele dag in bed wilde blijven. Dat kon natuurlijk niet, want ik moest gewoon werken en had ook nog twee kinderen thuis.”

 

Uiteindelijk is Anita begonnen met hormoontherapie nadat ze hierop werd gewezen door een vriendin. ‘Ik wist niet eens dat zoiets bestond, mijn huisarts had me daar nooit op gewezen.’ Na het slikken van hormonen voelt ze zich stukken beter. “Ik slaap weer goed, heb veel meer energie, voel me weer vrolijk. Kortom: Ik kan weer leven.”

 

Het doel van Anita en ‘Week van de overgang 2018’ is hetzelfde: de menopauze bespreekbaar maken. We moeten ons er niet voor schamen, maar er juist over praten. Om het goede voorbeeld te laten zien, heb ik hieronder interessante statistieken opgeschreven:

 

  • De menopauze is de laatste menstruatie. De fase na de menopauze treedt bij de meeste vrouwen op als zij gemiddeld 51,4 jaar zijn. De overgang is de periode die hier omheen loopt.

 

  • 80% van de vrouwen in de overgang hebben merkbare symptomen.
  • Een op drie vrouwen krijgt last van stemmingsklachten.
  • Meer dan 12% slikt antidepressiva tijdens de overgang
  • Bij vrouwen die elke dag een pakje sigaretten roken, komt de overgang gemiddeld twee jaar eerder.
  • Een vroege menopauze, een menopauze die begint als een vrouw 40 jaar of jonger is, kan een risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.

Bron: weekvandeovergang