Proost

Nog maar één druppel verwijderd van een glaasje wijn zonder hoofdpijn…

 

 

 

Het is zomer, je wilt lekker de tuin in met een glas wijn, maar alleen de goedkopere flessen staan nog op voorraad. Durf je niet op te drinken, want voor je het weet heb je een flinke kater inclusief hoofdpijn. Het zit zo: in de goedkopere wijnen zit een houdbaarheidsstof, genaamd sulfiet. Dat is de boosdoener. Is niet helemaal wetenschappelijk aangetoond, maar kenners beweren het. Nu hebben wij Nederlanders (ja, beetje trots wel) een oplossing bedacht voor het sulfietprobleem. 

 

Sulfiet zit ook in mosterd, chips en schaaldieren. Ze maken het uit zwavel en het dient als conserveringsmiddel, maar veel mensen reageren er slecht op, met hoofdpijn, slapeloosheid, ademhalingsproblemen, hartkloppingen en jeuk als resultaat. 

 

Wetenschappers van de HAS in Den Bosch slaagden er samen met het bedrijf Natural4Sure in om een natuurlijke sulfietvervanger te maken. Het is een mengsel van citroenmelisse en andere kruiden. Het plan is om het eerst op de markt te brengen in witte wijn, zo’n 6500 flessen. De prijs is in het begin nog wat aan de hoge kant, maar de verwachting is dat die over twee jaar kan dalen. Kijk, over twee jaar hoofdpijnvrij aan de goedkope wijn, daar proosten we nu alvast op. 

 

Door Danique ten Boer