Kerst zónder dennenboom

Waarom we dit jaar misschien geen kerstboom hebben

 

Het lekkere weer van de afgelopen tijd betekent een forse klap voor de natuur. Planten hebben nu eenmaal water – en dus regen – nodig om te kunnen groeien en bloeien.

 

Zo ook kerstbomen, ja. Hoe fijn de stranddagen met deze tweede landelijke hittegolf nu ook zijn, de droogte is geen goed nieuws voor alle kerstliefhebbers. De kerstbomen komen door de hitte en het gebrek aan regen namelijk in gevaar. Je denkt er misschien niet aan, zo begin augustus… Toch is het iets waar we ons druk om maken. Het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat we dit jaar kerst vieren zónder dennenboom in huis… Geen echte kerstboom? Wat nu? Een ‘gewone’ boom in huis zetten en versieren met ballen en slingers?

 

Als augustus net zo droog en heet wordt als juli, wat tot nu toe het geval is, worden er zo’n vijftien procent minder kerstbomen geproduceerd. Dat betekent dat maar liefst 350.000 tot 400.000 van de 3,5 miljoen dennenbomen die worden gekweekt in ons land, waarschijnlijk gaan sneuvelen. Ze drogen uit door het hete weer en sproeien mogen de kwekers helaas nog niet. Dat zorgt er dan zo half december weer voor dat er minder mensen een kerstboom kunnen kopen. En de bomen zullen duurder zijn, want schaarste zorgt natuurlijk voor een hogere prijs. Wie weet hoeveel we straks betalen voor een beetje fatsoenlijk exemplaar, begin maar vast te sparen…

 

Volgens kerstboom-kenners is het nu nog net te vroeg om te spreken van een kerstbomen-ramp, maar als het binnen nu en een kleine drie weken niet flink en veel gaat regenen, dan hebben we een groot probleem. We hebben dus nog even om een regendansje te doen, maar niet gek lang meer. En als het niet gaat regenen dan weet je het dus: als je ergens in november al mooie kerstbomen ziet staan, sla gelijk je slag. Voor je het weet zijn ze uitverkocht. Dat zou wel een erg kale kerst betekenen.

 

Door redactie Franska.nl