De eerste kiwi ooit

is geboren

 

Bij een kiwi denk je, natuurlijk, gewoon, zoals iedereen… aan fruit. Groen fruit met een harig schilletje. Maar vandaag is er een heel speciale kiwi geboren.

 

 

Een kiwi is namelijk ook een schattig vogeltje. In dierenpark Avifauna is het een primeur vandaag: nog nooit eerder is er in ons land een kiwi ter wereld gekomen. Het diertje komt van ver. “De geboorte van de babykiwi is heel bijzonder,” vertelt Dennis Appels, verzorger bij Avifauna tegen de NOS. “Zeker als je nagaat dat er maar zestig van deze vogels in dierentuinen buiten Nieuw-Zeeland te vinden zijn.”

 

Het gaat om een bedreigde diersoort en daarom worden andere dierentuinen buiten Nieuw-Zeeland gevraagd om te helpen. Want het zou zonde zijn als het vrolijke vogeltje met de lange snavel uitsterft. Tot nu toe is het fokken van een de kiwi alleen in Nederland gelukt. En waarom de kiwi kiwi heet? Het vogeltje heeft er wel wat van weg, van die harige bruine bal. Maar dan eentje die ook loopt en kwettert. Vliegen kunnen ze overigens niet, daar zijn hun vleugeltjes te klein voor.

 

De bijzondere babykiwi heeft als naam Tuatahi gekregen. “Om te eren dat het dier uit Nieuw-Zeeland komt, en we dankbaar zijn dat we hem mogen houden,” aldus Avifauna. In het wild is de kans klein dat je ze ooit ziet, dus hop, naar Alphen aan den Rijn. 

 

 

Door: Redactie Franska.nl