Janny nodigde me uit

En waar Janny is, daar is gezelligheid en lekkers, dus ik was er als de kippen bij, dat snap je.

 

 

 

 

Plienk! Een appje van Janny. ‘Je komt toch wel naar de presentatie van m’n nieuwe boek in Museum Van Loon?’ Oeps. Helemaal vergeten in de agenda te zetten. Zoiets wil ik natuurlijk niet missen. Waar Janny, daar gezelligheid, leuke mensen en lekkers. Hop. Op naar de Keizersgracht.

 

Ik was er nog nooit geweest, Museum Van Loon. Schijnt één van de bekendste plekken in Nederland te zijn waar diners worden georganiseerd. En mooi dat het daar is. Ik keek m’n ogen uit. Dat dat nog bestaat, gewoon langs de gracht in Amsterdam. Al dat prachtige tafelzilver en porselein van vroeger. En dat wordt ook nog allemaal gebruikt. Laatst had Barack Obama er nog gegeten hoorde ik. Intussen is het ook wel een museum geworden en kunnen we er allemaal van meegenieten.
 

 

Vier eeuwen lang werden er diners georganiseerd door de familie Van Loon. Niet alleen hier aan de Keizersgracht, maar ook op andere plekken in Amsterdam, waar ze gewoond hebben. En daar is dus nu een boek over uitgebracht, vol verhalen, etiquette-regels, serviezen en alles waarmee de tafels feestelijk en chic versierd werden. En natuurlijk zijn er ook verhalen over eten en eetgewoontes van de hand van Janny en zorgde Janny ook voor een vertaling van de negentiende-eeuwse recepten naar het nu, zodat we ze nu ook zelf kunnen maken. Zou je niet zo snel aan beginnen dacht ik, negentiende-eeuws eten. Totdat ik het zag, mmmm… ik kreeg me er toch een zin in. Die gevulde aardappelen bijvoorbeeld, de patémousse of de soufflé parmesan. Mjam. Ik had meteen een etentje in gedachten. Maar dan met gewone-mensenservies en -bestek.

 

Maar alle gekheid op een stokje. Ik heb bij Museum Van Loon m’n ogen uitgekeken, en ter gelegenheid van de feestelijke opening en boeklancering ook van die heerlijke recepten kunnen proeven. Dat proeven was eenmalig, maar ook zonder dat is een bezoek absoluut de moeite waard. En vergeet dan dus niet het boek mee te nemen. (Dineren aan de gracht – Aan tafel bij Van Loon)

 

De tentoonstelling is open tot 14 januari 2019, Elke dag van 10 tot 17 uur. Keizersgracht 672, Amsterdam.

 

 

 

Door: Franska