Hoi zon

Er is een hittegolf van 15 dagen op komst

 

Wie al toe is aan gekleurde blaadjes aan de bomen, wollen vesten en warme laarzen: helaas, het wordt alleen nog maar heter en heter in ons land.

 

Want, zo blijkt, er is een hittegolf op komst die maar liefst vijftien dagen kan duren. En dat na alle warmte die we al hebben mogen meemaken, tot nu toe. Het heeft amper geregend sinds 14 juni. Natuurlijk, er is een dagje wat motregen gevallen, maar dat is niet noemenswaardig. Het was niet eens een echte bui. Het wordt daarom zelfs al de grootste droogte van deze eeuw genoemd. Vanaf morgen is het helemaal bakken geblazen: dan komen er tropische temperaturen onze kant op en ja, die houden tot diep in augustus aan… Temperaturen van boven de dertig graden. Dat wordt puffen en zweten dus, in je tentje, aan het strand of gewoon thuis. En ook zoiets: we hebben onze zomerjurkjes nu al tig keer aangehad… Dit zijn we niet gewend, toch?

 

Voor de plantjes is het ook niet bepaald lekker. Boeren hebben het zwaar en er is ook steeds meer kans op bos- en bermbranden. En mocht je dol zijn op aardappelen… Eet ze maar nu het nog kan. Door deze extreme hitte en droogte kan de oogst van dit jaar weleens flink mislukken. Dat zou een winter zonder stamppotten betekenen.

 

Maar, denk lekker positief: het scheelt je wél weer een verre vakantie, mocht je nog niet hebben geboekt voor deze zomer. Spanje, Italië, Frankrijk… welnee, nergens voor nodig. Want een beetje tropen, die hebben we tegenwoordig gewoon in Nederland.

Door: Redactie Franska.nl