Eén miljard suikerklontjes

Zoveel gaat Albert Heijn in 2020 verminderen in hun huismerkproducten

 

Laten we een spelletje spelen. Ra, ra, ra… hoeveel suiker zit er in deze producten van de Albert Heijn?

 

– Crunchy Muesli

– AH Magere yoghurt rood fruit

– Royal Club tonic water

 

Je zou niet denken dat deze producten heel veel suiker bevatten, toch? Ik bedoel, we hebben het hier over normale muesli, magere yoghurt en tonic. Maar als je je er goed in verdiept zal je behoorlijk schrikken. Niet van je stoel vallen, oké? De Crunchy Muesli bevat 16 procent suiker, de magere yoghurt rond de 10 procent, en in een glas tonicwater van 250 ml zitten al 75 kcal. Had je niet verwacht, hè?

 

Hoe ik dit allemaal weet? Albert Heijn werkt eraan om het makkelijker te maken om minder suiker te eten. In Nederland krijgen we dagelijks te veel suiker binnen en dit kan grote gevolgen hebben, zoals overgewicht en ziektes als diabetes 2. Maar goed, dit is natuurlijk niks nieuws… Om dit probleem aan te pakken gaat Albert Heijn samenwerken met het Diabetes Fonds en allerlei andere partijen in de voedselindustrie. Hun doel is om voor eind 2020 een miljard minder suikerklontjes te gebruiken in hun producten en dit gaan ze doen met behulp van verschillende campagnes. Zo komen er etiketten op alle Albert Heijn-huismerkproducten die laten zien hoeveel toegevoegde suikers en zout erin zitten. Ook kan je via de voedingswijzer op hun site zien welke producten een hoge dosis suiker bevatten.

 

Ze zijn al goed op weg; in de laatste twee jaar is Albert Heijn stiekem bezig geweest met het verminderen van suiker. Heb jij het gemerkt? Ik niet. De teller staat in die twee jaar al op 300 miljoen minder suikerklontjes. Best wel een prestatie als je het mij vraagt.

 

Ik hoop dat er snel meerdere supermarkten komen die dit voorbeeld volgen. Alle supermarkten kunnen een grote bijdragen leveren aan het bestrijden van het suikerprobleem in Nederland. Wil je meer weten over de campagne? Kijk onderstaand filmpje, of kijk op de Albert Heijn-site

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam