Wat vind jij?

Over afspraken en aanduidingen van tijd. Niet iedereen in ons landje zit wat dat betreft op één lijn.

 

 

Aanduidingen van tijd zijn vaak nogal een ruim begrip. Mensen die bijvoorbeeld zeggen dat ze ‘na de middag’ of ‘voor de middag’ komen, hoe laat komen die, weet jij het? De middag is volgens mij iets wat zo ongeveer om half een begint en om zes uur ophoudt. Ervóór is zo’n beetje alles tot twaalf uur. En dan wil ik niet flauw doen en zeggen dat ‘voor de middag’ om twaalf uur ’s nachts begint, maar toch tenminste om negen uur ’s ochtends.

 

Volgens sommigen betekent ‘de middag’ blijkbaar 12.00 uur. Bij hen betekent dus ervoor zo iets als tussen half elf en twaalf en erna iets als tussen twaalf en twee. Tja, middag zou je inderdaad kunnen zien als het midden van de dag. Zou kunnen, al heb ik het zo niet geleerd. Beetje Frans misschien? Midi en après-midi?

 

Verder heb je ook nog het verschil tussen zo meteen en zo meteen. ‘Kan ik je zo meteen even bellen?’ Dan denk ik dat elk moment de telefoon kan gaan, dus blijf ik stand-by. Terwijl ‘straks’ bij mij klinkt als ‘over een uur of twee’. Ook daar denkt niet iedereen hetzelfde over, heb ik ontdekt. Hoe moeilijk kan het zijn om een duidelijkere tijdsaanduiding te geven? Hebben mensen wel in de gaten dat je graag rekening met ze houdt?

 

Ik vind het een stuk handiger als je dan maar tegen me zegt dat je niet weet hoe laat het wordt en dat je tegen die tijd wel even piept, bijvoorbeeld als je in de buurt bent. Maar eigenlijk is het toch onaardig of ten minste onhandig om iemand op zo’n manier aan het lijntje te houden? Ook al heeft ‘ie niets te doen.

 

Wat vind jij?

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs