Vooroordelen moeten kunnen

Soms. Zolang het maar ongevaarlijk en onschuldig blijft, zoals deze.

 

Vooroordelen zijn zo ontzettend vorige eeuw, maar als je steeds bewijzen van iets ziet, dan mag je best iets vinden. Of niet soms? En eigenlijk is het ook best heel onschuldig wat ik te melden heb, vind ik zelf. Ik moet helaas wel wat mensen over één kam scheren en/of voor de schenen schoppen, dus bij voorbaat sorry voor alle goede uitzonderingen. Die zijn er altijd natuurlijk, hèhè, weet ik heus ook wel.

 

Ik heb het intussen een jaar of tig kunnen analyseren en ik ben er van overtuigd dat nationaliteit ook te herkennen is in rijgedrag. Het is nogal een verschil of je een Duitser, Fransman, Luxemburger of Italiaan ziet rijden. Ik noem maar even wat. Hier komen ze dan, mijn ongenuanceerde oordelen:

 

De Duitser wil geen centimeter missen van de stukken weg waar ‘ie ongelimiteerd z’n gang kan gaan qua snelheid. Dus rijd ‘m niet voor de voeten. Sowieso zijn ze voornamelijk met zichzelf bezig. Dat jij bijvoorbeeld ook zou willen inhalen is jouw probleem. Zoek het maar uit. En omdat alle Duitsers weten dat er zo gereden wordt, doen ze gewoon lekker mee. En ze verwachten van jou dat je je ook zo gedraagt, dus dan kun je dat maar beter doen ook.

 

De Fransman rijdt alsof ‘ie nog in de fifties leeft of op een paard en wagen rijdt. Soms lijkt het wel of ‘ie met een puzzelrit bezig is. Lekker aan het keutelen op de snelweg. Niet perse de maximumsnelheid. Maar verder eigenlijk ‘vrij normaal’. En oh ja, hij lijkt niet bang voor een deukje hier of daar.

 

De Luxemburger… oppassen geblazen, die halen de meest onverwachte capriolen uit. Ik ben altijd blij als ik dat land weer uit ben. Duurt gelukkig nooit al te lang, dat is dan weer mooi meegenomen.

 

De Italiaan is en blijft een uitslover. Als er maar wel iemand kijkt. Anders heeft uitsloven geen enkele zin. Dus je ziet ze heel rustig rijden, totdat ze jou in de gaten krijgen. Dan moet er geracet worden en zoef zoef ingehaald. Ook voor een onoverzichtelijke bocht. Moet je even op voorbereid zijn. Ze nemen daarvoor ook rustig wat risico’s. Niet zelden gaat het mis, dus als je achter zo’n risico-nemertje zit, gewoon even afstand bewaren.

 

 

Wat ze trouwens allemaal gemeen hebben, is dat een buitenlander ingehaald moet worden. Want dat die voor je rijdt, in jouw land, kom op zeg, dat kun je niet op je laten zitten! De enigen die ik ken die dat niet doen zijn Finnen. Maar die krijgen dan ook boetes die afgestemd zijn op hun inkomen. Dus zodra ze zien dat er een flitspaal staat, gaan ze zelfs tien kilometer zachter rijden dan de toegestane snelheid. Watjes.

 

Overigens geen kwaad woord over de Belgen, want die lezen hier mee ;-)

 

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs

Franska