Jaja, maak dat de kat maar wijs

Je kunt me van alles vertellen over Finland, maar ik stink er niet meer in. Ook niet als een Fin het me zelf uitlegt.

 

‘Tropical paradise Finland’ noemden we het, toen we hier voor de eerste keer op vakantie waren geweest. Mensen thuis geloofden hun oren niet toen we het vertelden. Het was zo ongelofelijk warm dat we voor onze lol naar het dichtstbijzijnde stadje reden om daar in de shopping-mall in de airco op een terrasje bij de ijstent te gaan zitten. Even afkoelen. Natuurlijk had ik helemaal de verkeerde kleren bij me, want je denkt dat het in Finland kouder is dan bij ons. Mis gedacht. Het jaar daarna exact hetzelfde verhaal. Maar toen had ik lekker alleen maar m’n zomerkleren bij me. Alle Finnen vonden het een soort logisch dat het hier altijd warm is, want ja, ‘landklimaat hè, je zit hier vlakbij Rusland, Franska’. Oh ja, hebben we nog geleerd op school vroeger. Landklimaat betekent strenge winters en hete, droge zomers.

 

Kletskoek

 

Dat ontdekten we het jaar daarna. Niks landklimaat. Zat ik daar met dunne dingetjes, jas ook maar thuisgelaten, sjaals al helemaal niet aan gedacht. En koud. En regen. En bibberen. Nou ben ik niet voor één gat te vangen en leer ik snel bij, dus de volgende keer had ik lekker veel warms en lekker veel koels bij me. Die zomerkleren konden gewoon in de koffer blijven, want het was wéér koud. Zo heerlijk als we aan het einde van de dag eindelijk in de sauna mochten. Even opwarmen en ’s nachts lekker onder een dik dekbed.

 

Kortom, dat hele landklimaat met die hete droge warme zomers slaat helemaal nergens op. Tot nu dan. Want warm dat het hier is dit jaar! En iedereen vanuit Nederland maar appen en denken dat wij het hier lekker koel hebben. Ze lijken wel jaloers. Niet dus. Niks van dat al. Net zo heet als thuis. En dat schijnt al minstens zes weken zo te zijn. Hoe het dan komt dat hier alles zo ontzettend groen ziet en bij ons in Nederland de hele boel aan het vergelen is? Is er iemand die dat snapt?

 

Oh ja

 

Wil je nog even weten waar ik vanochtend door gewekt werd? Kijk en luister voor de grap hier maar even naar:

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs