Die dubbelgevouwen caravan

Dat beeld blijft maar op m’n netvlies. Ik heb een idee waar het door gekomen is.

 

Onderweg van Finland naar huis stonden we in een giga-file in de buurt van Bremen. Schijnt standaard te zijn, die file daar. Deze keer werd ‘ie nog eens extra aangewakkerd door werk aan de weg. En, wat bij de kop van de file bleek, ook nog door een ongeluk. We hadden al minstens een kwartier niemand meer van de andere kant zien komen en zagen ineens wel een hulp- en een takelwagen in tegengestelde richting rijden. De kant die wij op moesten dus.

 

Na heel lange tijd bleek dat aan de kop van de file een Nederlandse camper stond. Wat daar mee aan de hand was, was niet te zien, maar erachter stond, of liever ‘lag’ een grote caravan half op z’n kant, letterlijk in tweeën geknakt in het midden, het beddengoed hing eruit. Zo zielig. De eigenaars stonden er naast. Weg vakantiegevoel. Geen idee of ze op de heen- of terugweg waren. Nou weet ik totaal niet wat er gebeurd is, maar wat ik wel weet is dat rijden met een caravan een bepaalde rijstijl vereist. En het beeld van die caravan blijft maar op m’n netvlies.

 

Ik heb twee keer een ongeluk van een auto met caravan of vouwcaravan vlak voor me zien gebeuren. Ben dan ook altijd een beetje bang om ze in te halen. Want als ze ook maar iets harder rijden dan tachtig kilometer per uur, gaat zo’n ding ‘Jimmy-en’, zoals m’n moeder dat noemde. Het begint met een beetje gewiebel van de aanhanger en daarna lijkt het alsof dat ding zich probeert los te schudden van de auto, en eigenlijk ook probeert een zijdelingse rol te maken, met auto en al. Vaak schaart de boel dan en de schade is om je rot te schrikken. Met een beetje pech tikt ‘ie ook de buren aan. Ravage.

 

 

 

Ik vermoed dat iets dergelijks in dit geval ook gebeurd is. Kan ook zijn dat ‘ie iemand passeerde en het ding toen door de zuiging van de lucht met de auto aan de haal is gegaan. Sta je daar. Alles zorgvuldig ingepakt. Van pannetje tot potje, van blik koffie tot keukenrol en kerriepoeder. En lekker fris opgemaakte bedjes. Snik. Doe je s.v.p. voorzichtig als je met zo’n ding gaat rijden? En ook als je zonder zo’n ding rijdt? Niet jagen. Gewoon van de heen- en de terugreis ook een vakantie maken.

 

Liefs en een heel fijne vakantie als je nog gaat.

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs

Franska