Denkt hier ooit iemand bij na?

 

Ben bang van niet. Maar het wordt wel een keer tijd, dat mensen hun hersens gaan gebruiken en niet zomaar van alles uitkraaien.

 

Hoe vaak hoor ik het niet, dit soort onhandige teksten. Hebben ze enig besef van wat ze zeggen?

 

Een voetbalcommentator of andere sportverslaggever die via TV of radio roept: ‘Ik zit hier nú al met een hartslag van 180, zo spannend gaat die wedstrijd straks worden.’

 

Of: ‘We hebben allemaal een verhoogde hartslag van de zenuwen.’ Ook weer vaak mensen in de sport-sfeer.

 

En deze: ‘M’n hart maakte een sprongetje toen ik die winkel/tentoonstelling/jurk of wat voor ander moois dan ook zag.’

 

Ook zoiets: ‘Ik schrok me een hartverzakking.’

 

Weten die mensen hoe het voelt als je hart echt een sprongetje maakt? Weten ze wat je voelt en denkt als je echt een keer met gillende sirenes en die hartslag van 180 of een hartverzakking in het ziekenhuis beland bent? Of je man, vrouw, moeder of vader?

 

Ik bedoel maar. Elke keer als ik dus zo’n opmerking hoor begrijp ik niet waarom mensen dit soort teksten zomaar te onpas gebruiken. Kan toch niet zijn dat ik de enige ben die dat zo denkt. Of neem ik gewoon alles weer veel te letterlijk?

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.