Mag ik zo’n ontbijtje?

Ik geef het recept er meteen even bij. En lukt het vandaag niet voor ontbijt, dan maar als lunch, brunch, diner. Allemaal goed. M’n lekkerste Franse recept, dit.

 

Voor een eitje kom ik m’n bed niet uit, hoe lekker vers en zachtgekookt ook. Maar als je bijvoorbeeld dít voor me zou maken… Ik weet dat het officieel helemaal niets met ontbijt te maken heeft, maar ik zou het echt niet erg vinden als het zo meteen ineens voor m’n neus zou staan. Het is maar een hint. Misschien dat vader de man nu toevallig op franska.nl inspiratie op zit te doen en me eens lekker wil verrassen, lijkt me sterk, maar je weet maar nooit. Dus weet je wat? Ik geef m’n favoriete eier-recept gewoon even.

 

Vorig jaar op de terugweg  naar huis, vanuit Italië, maakten we een tussenstop in de Bourgogne voor een lunch en zei ik in dat restaurant, voordat de kaart kwam: ‘Ik heb zo’n zin in Oeufs en Meurette. Als ze dat nou toch eens zouden hebben.’ En OUI, YES, JOEPIE! Ze hadden het. Iedereen moet dit een keer geproefd hebben. Ik vind het net alsof het van je Franse oma is. Niet dat ik die heb, maar ik kan het me zomaar voorstellen.

 

Komt ‘ie.

Dit heb je nodig

  • 2 dikke plakken ontbijtspek aan reepjes
  • 4 eieren
  • 1 ui, gesnipperd
  • Een bouquet garni (bosje gemaakt van peterselie, tijm en laurier)
  • Een fles rode wijn
  • Beetje boter
  • Zout en peper
  • 8 dikke plakken stevig witbrood, (stokbrood-achtig) in grove stukken
  • 2 eetlepels olijfolie om in te bakken

 

 

Zo maak je het:

Doe een lekkere klont boter in een braadpan en laat hierin de ui op bijna laag vuur in 2 minuten een beetje garen en laat dan de spekreepjes erbij pruttelen tot ze net een beetje kleur beginnen te krijgen.

 

Nu het vuur helemaal laag zetten en in één keer alle wijn erbij doen. Zout en peper erbij en het bouquet garni. Deze saus laat je op heel laag vuur ongeveer twee uur zachtjes trekken met de deksel op de pan. De wijn kookt van lieverlee in en alle smaken mengen zich lekker. De saus moet zo’n 20% minder geworden zijn na die twee uur.

 

Haal nu het bouquet garni uit de saus en maak de croutons, door in een koekenpan de olijfolie te verhitten en in korte tijd de stukken brood te laten grillen. Houd het brood daarna apart.

 

Pocheer de eieren een voor een in de saus die je tegen de kook aan houdt (nu niet meer laten pruttelen), zorg dat ze heel blijven en houd ze even apart. Het geel moet zacht blijven, het wit moet stollen, dus niet te lang natuurlijk.

 

Leg meteen in een diep bord een paar stukken brood, leg het gepocheerde ei erop en giet er lekker veel saus overheen.

 

Bon appétit!

 

Door Franska