Komen jullie eindelijk eens bij me langs?

Rachel: ‘Ik ga even mijn eigen stad een veer in d’r derrière steken want het is hier dus gewoon leuk. Dit zijn mijn favo shop- en koffieadresjes in de Leidse binnenstad’.

 

Locatie: Cotta di Mare 

Favoriet voor wonen en woonaccessoires

Eva van Cotta di Mare verkoopt in haar piepkleine winkeltje het mooiste aardewerk uit (met name) de landen rondom de Middellandse Zee. Serieus, ik kom zelden met lege handen die winkel uit. Ik heb hier zelfs een oliekruik in de vorm van een ananas gekocht. Ik bedoel maar.

 

Let op: alleen open op vrij- en zaterdag, en op de laatste zondag van de maand.

Ook leuk

 • De Klare Lijn: tafels, stoelen, lampen en heel veel ander moois van designmerken zoals Tom Dixon, &Tradition, Moroso en Petite Friture (als ik een hoger plafond had gehad, had hun Vertigo-lamp al tien keer boven mijn eettafel gehangen).
 • Oorspronkelijk deed Van Manen aan Tafel alleen aan tafellinnen, servies en bestek, maar inmiddels hebben ze ook keuken- en kookgerei, designchocola, sieraden, tassen, spullen voor bed en bad. En een shop-in-shop van ’t Vlaams Broodhuys. Heel fijn, want de bakkerij is op zondagochtend twee uurtjes open voor de ontbijtcroissants.

Locatie: Van Manen aan Tafel

Locatie: Maf

Favoriet voor kleding

Antraciet is niet heel erg van de goedkopestijn maar als je een leuk kleedje wilt, dan is dit wel een hele fijne.

 

Ook leuk

 • Art & Casey vooral goed in jurkjes met vrolijke dessins.
 • Maf Stoere vrouwenkleding, leuke eigenaar, geen stomme verkooppraatjes.

 

Favoriet voor vintage

Hartendief heeft niet alleen mooie ‘kleding met ervaring’, maar ook van die seventies oma-paraplu’s, zijden sjaals en een heleboel goeie tassen.

 

Ook leuk:

 • Van Gendt wordt gerund door een moeder-en-dochterteam met bakken smaak. Vooral ongeëvenaard op het gebied van chique sieraden en zonnebrillen. Het duurde even voordat ik überhaupt doorhad dat het een vintagewinkel was.
 • Kleedvermaak is een pop-upwinkel die steeds in een ander leegstaand winkelpand neerstrijkt.  De zesde editie van Kleedvermaak is net open op Gangetje 4.

Locatie: hartendief

Loactie: Wonderful Nature

Favoriet voor de ‘gewoon leuk

Bij Babassu vul ik altijd mijn voorraad Molton Brown douchegel of Penhaligon-parfum aan als ik een tijdje niet in Engeland ben geweest. Parfumerie en tegelijk ook schoonheidssalon.

 

Ook leuk

 • Mevrouw Kern: Uitermate goed strip- en prentenboekenetablissement.
 • Wonderful Nature is een soort vintagewinkel voor dieren. Zelf noemen ze het een ‘verwonderwinkel met natuurlijke woonaccessoires’. Goeie plek om cadeautjes te scoren voor kinderen (Spannende fossielen! Mooie schelpen! Haaientanden!) maar ook voor de volwassene die alles al heeft (want een spannend fossiel of een mooie schelp kan er altijd bij).
 • Bengels Speelgoed Lekker ouderwetse overvolle speelgoedwinkel.
 • Trappers Fietswinkel, maar dan leuk.

 

Favoriet voor lekkere dingen 

In de rij bij Mamie Gourmande raakte ik ooit in gesprek met een hele chique Franse dame die me vertelde dat ze speciaal voor de croissants aux amandes bijna elke zaterdag vanuit Den Haag naar deze authentieke boulangerie in hartje Leiden reed. Verder zeg ik niks.

 

Ook leuk

 • Een echte Italiaanse (banket)bakker in het centrum van Leiden? Jazeker. Mauro’s is een ontmoetingsplaats voor Italianen met heimwee. De ramen zijn altijd beslagen want piepklein en vol, maar het brood, de cannolo’s en espresso zijn eersteklas.
 • Net aan de rand van het centrum maar de moeite van het omlopen waard: twee vestigingen van Friese bakker Ùs Bertus. Hoera voor het suikerbrood.
 • IJssalon Maxim’s Probeer daar maar eens voorbij te lopen met twee kinderen… lukt je niet. Ook niet als je in je eentje bent  trouwens.

De bakkerij van Mamie Gourmande

Coffee star 

Favoriet voor koffie

Volgens mij weet geen mens dat dit tentje ’t Suppiershuysinghe heet, want als lokale Leienaar spreek je gewoon af  bij ‘dat koffiehuisje op het Gerecht’. Klein, schattig, geen pinautomaat, lekkere koffie en een gezellig terras aan een rustig plein met uitzicht op een boel oude gebouwen.

 

Ook leuk

 • Coffeestar in de Leidse bibliotheek, met grote leestafel en yummy cheesecake.
 • Borgman & Borgman voor serieuze koffietypes.
 • Van de Leur Ja hoor, kun je met een gerust hart heen gaan. Goeie koffie en mooie plafonds.
 • Eervolle vermelding voor Lebkov, op Leiden CS. Net geen binnenstad, maar wel lekkere koffie en roze koeken

   

Staan jouw eigen favo’s er niet bij? Kiep ze even in de reacties op Facebook!

 

Rachel Lancashire is redactiemanager en tekstschrijver. Ze woont in een huis met een Engelse man die heel lekker kan koken, een zoon, een dochter, de gezusters cavia en een nieuwe geodriehoek. Haar tuin wordt momenteel opgegeten door slakken. Verder is ze van plan de trap binnenkort wit te schilderen.

beeld : Mamie Gourmande en Wonderful Nature en Rachel Lancashire

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.