Honderd dingen met

een stekker

 

Heb jij ze weleens geteld? Die stekkers die aan een apparaat vastzitten in je huis?

 

Ik ging ze laatst eens tellen en schrok me een ongeluk. Het begint al ’s ochtends bij het wakker worden met de wekker. Vervolgens sta ik in de douche mijn tanden te poetsen met de elektrische borstel om vervolgens naadloos over te gaan op de föhn, het koffiezetapparaat, de radio, wel zo gezellig bij die koffie, en de koelkast. Bij de vijfendertig ben ik gestopt met tellen. Slik… En dan heb ik het nog niet eens over die volkomen nutteloze elektronische gadgets in mijn huis die de grootste energieslurpers zijn. Doe ik dan niks meer zonder elektriciteit?

 

Babette Porcelijn, schrijver van het boek De Verborgen Impact over consumptiegedrag, berekende dat wij Nederlanders gemiddeld tweeduizend euro per jaar uitgeven aan elektronica, meubels, boeken, kleding en gadgets. En de verwachting is dat we de komende jaren steeds meer elektronische producten zullen aanschaffen omdat we die steeds meer gebruiken in ons dagelijks leven. Zo heb ik nog wel een wensenlijstje van dingen met een stekker die mij hartstikke handig lijken in het dagelijks leven. Zoals een supergrote koelkast met een ijsklontjesmachine.

 

Het is alleen een beetje jammer dat het niet zo goed is voor mijn portemonnee en al helemaal niet voor het milieu. Mijn telefoon ging laatst stuk. Ik had helaas pas door dat ie in mijn jaszak zat, toen ie daar uitviel en ik ‘m met een forse barst in het scherm van de grond oppakte. Oeh, nou mag ik eindelijk een nieuwe, dacht ik eerst. Want natuurlijk had ik geen aanvullende verzekering afgesloten voor deze zogenaamde smartphoneschade. Dat zette me wel aan het denken. Ik kon ‘m toch ook gewoon laten maken? En hoewel ik een nogal fors bedrag moest betalen om weer probleemloos op het scherm te kunnen koekeloeren, was mijn portemonnee er ook wel blij mee, want anders zat ik nu aan een loeiduur abonnement vast voor die aller-allernieuwste telefoon. Die uiteindelijk hetzelfde doet als die oude die ik op de grond had laten kletteren. Niks nieuws onder de zon.

 

 

En natuurlijk zeg ik ook niet dat ik terug wil naar vroegah, toen we op de redactie met typemachines zaten te tikken terwijl je zat te paffen met een asbak naast je…. Nee. Maar ik zeg wel dat ik het ietwat overdreven vind om zoveel geld uit te geven aan elektronica.

 

En wat denk je zelf, hoeveel apparaten heb jij eigenlijk in huis?

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.