FOBO is een No Go

Waar heeft zij nou last van? Zou het besmettelijk zijn?

 

 

Mijn vriendin B is altijd bang om het laatste nieuwtje te missen. Of het leukste feestje, of de nieuwste mode. Doodmoe word ik daar soms van. Want net als ik ergens hartstikke tevreden mee ben, wil zij alweer wat anders.

 

Ik ben niet zo’n modemeisje. Ik loop niet op witte laarsjes omdat dat nu de laatste mode is en het ziet er ook niet uit met mijn maatje eenenveertig. Dus die trend skip ik gewoon. Verder zit mijn haar al mijn halve leven in een staart en ik pieker er niet over om dat te veranderen. Ik heb al jaren dezelfde meneer. En hoewel ik ‘m soms achter het behang wil plakken, hoef ik geen andere. Want voordat die nieuwe zijn sokken in de wasmand gooit… ik begin er gewoon niet aan. Nogal honkvast dus en dat is een beetje mijn karakter. Ik houd niet zo van verandering en zit heerlijk rustig in mijn comfortzone.

 

Maar B is altijd bang dat ze de verkeerde keuze maakt. Zij heeft last van FOBO. Fear Of Better Options, het dwangmatig blijven zoeken naar de beste optie. Ze krijgt stress van het maken van een keuze. Want stel nou dat het niet de beste (en dus in haar ogen de verkeerde) keuze blijkt te zijn? Onbewust vergelijkt ze alles. Variërend van de pindakaas in de supermarkt (met of zonder nootjes of toch die met karamel en zeezout) tot de vakantiebestemming. Waar is het leuker, aan zee in Portugal of in de Oostenrijkse bergen?

 

Een avondje naar de bios is met haar dus best een dingetje. Als ze dan eindelijk de keuze heeft gemaakt welke film we gaan bekijken, is ie al zo ongeveer begonnen en mogen we de zaal niet meer in. En samen shoppen is topsport, want als ze net iets heeft gekocht ziet ze drie winkels verderop alweer wat leukers.

 

Omdat we steeds meer te kiezen hebben, is het maken van die keuzes voor sommigen onder ons hartstikke lastig.

 

Gelukkig is dat niet zo erg als het gaat om de kleur van je nieuwe telefoonhoesje, maar wel als het gaat om belangrijke beslissingen in je leven zoals een nieuwe verzekering of een andere baan. Hoe meer opties je hebt, hoe langer je de keuze voor je uit blijft schuiven. Want stel dat je het verkeerde kiest? Maar wat heb je eigenlijk aan al die mogelijkheden? En hoe verkeerd is verkeerd?

 

FOBO? Ben ik even blij dat ik het niet heb. Komt natuurlijk omdat het hartstikke hip is en ik heb nu eenmaal niet zoveel met hip. 

 

Door: Irene Smit