Doet u dat thuis ook, Majesteit?

Zit je daar lekker te suffen in de vierzitter, kedeng kedeng, komt HIJ ineens tegenover je zitten …

 

 

Tenminste, als het aan de politiek ligt. Want D66 en GroenLinks vinden dat onze koninklijke hoogheden wat vaker met de trein moeten.  Ze moeten tenslotte het goede voorbeeld geven.

 

 

Ik kan er niks aan doen, maar mijn fantasie slaat dan toch een beetje op hol. Want als de conducteur dan langskomt, wat moet hij dan tegen koning Willem-Alexander zeggen als hij niet goed heeft ingecheckt met z’n ov-kaart? ‘Bij de volgende halte uitstappen?’ Of wat als Willem even lekker onderuit wil, en zijn lederen instappers op de bank tegenover hem legt? ‘Doet u dat thuis ook, Majesteit?’ Of, wat zou jij doen als je naast hem komt te zitten en hij – net als veel andere mannen – met zijn benen uit elkaar zit (let maar eens op: manspreading heet het, zo’n hekel aan! En die dames maar keurig de knietjes bij elkaar!)? Zeg je dan tegen Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg dat hij even zijn benen bij elkaar moet doen? Of zijn plastic tasje op de lege plek naast hem moet weghalen zodat jij naast hem kan zitten?

 

Het lijkt me dus niet reëel dat WA in de tweede klas tussen het gepeupel gaat zitten. Nee, in de eerste klas ook niet. Alleen al beveiligingstechnisch is dat geen optie… Dus moet hij toch met de koninklijke trein. Zijn eigen. Die dan weer uit z’n stal moet worden gehaald, met al het personeel erbij ook, en opstarten maar die locomotief. Met andere woorden: lijkt mij ook niet heel duurzaam. Moet hij dat dan alleen maar doen om het goede voorbeeld te geven? Of wordt er gewoon een coupé voor hem gereserveerd in de reguliere trein, ergens achterin, waar verder niemand met een kaartje in mag, zodat WA rustig kan reizen met zijn gevolg? Dat laatste hoop ik voor hem. Want het is zo lekker rustgevend, dat ge-kedengkedeng, lekker naar het voorbijtrekkende landschap staren, als je naar je bestemming moet.

 

Jammer dat hij toch weer zijn eigen coupé krijgt, want ik zou het wel gezellig vinden als ‘ie naast me kwam zitten. Stiltecoupé of niet, ik zou die kans aangrijpen om met hem een woordje te wisselen. En omdat je aan hem niets mag vragen, ga ik nu vast bedenken wat ik tegen hem zal zeggen. Jij nog een idee?

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.