Zieltjes winnen

nieuwe stijl

 

Hartstikke ludiek bedacht hoor, maar heeft de Katholieke Kerk geen andere prioriteiten dan het bedenken van een spel?

 

‘Follow Jesus Christ Go’ heet het en het lijkt op ‘Pokémon Go’, een razend populaire game waarbij spelers met hun smartphone in de hand rondwandelen op jacht naar virtuele monstertjes. Alleen gaat het in ‘Volg Jezus Christus’ niet om het vangen van figuurtjes als Mewtwo en Pikachu, maar om het veroveren van heiligen en Bijbelse figuren als Mozes en Paulus. Het spel is door het Vaticaan, en met de hoogstpersoonlijke zegen van Paus Franciscus, ontwikkeld voor de Wereld Jongeren Dagen, die in januari worden gehouden in Panama. Met als doel, je raadt het al, christelijke jongeren te werven voor de rooms-katholieke kerk.

 

In gedachten zie ik de kleine Diego al door de straten van Panama jagen, speurend naar denkbeeldige heiligen en profeten die te zien zijn op zijn telefoon (de game werkt met gps-bepaling en augmented reality). Diego heeft de heilige Franciscus te pakken. Godzijdank weet hij dat die uit Assisi kwam en dat het verhaal gaat dat die kon praten met dieren. Nogal wiedes dus dat het hier om de patroonheilige van alle dieren en van dierendag gaat. Door zijn goede antwoorden stoot Diego door tot in de hoogste regionen van ‘Follow Jesus Christ Go’: het e-team – wat in dit geval staat voor Evangelisation Team. 

 

Hoe nu verder met Diego? Is hij zo in de ban van het spel dat hij zich ter plekke wil laten bekeren? En als hij dat al wil, hoe gaat dat dan in zijn werk? Waarschijnlijk is Diego al gedoopt, want vanwaar anders zijn aanwezigheid op de Wereld Jongeren Dagen? Dus de doop kan hij overslaan, want de grote christelijke kerken hebben die onderling erkend. Rest Diego alleen nog het Sacrament van het Heilig Vormsel, een ritueel waarbij de priester hem de handen oplegt (oef) en bidt om de Heilige Geest. Tot slot krijgt Diego nog een met gewijde olijfolie op het voorhoofd getekend kruistekentje en klaar is Diego.

 

 

Ik vind het ludiek bedacht hoor, daar niet van. Maar heeft de Katholieke Kerk geen andere prioriteiten dan het bedenken van een spel om nieuwe zieltjes mee te winnen? Zou het de kerk niet mooi zou staan om eerst al die gekwetste zieltjes eens te genezen en te rehabiliteren? En pas als dat is gedaan met spelletjes in de weer te gaan om de Diego’s van deze wereld te winnen?

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.