Gefrituurde uienringen

 

Deze uienringen zijn een leuk werkje om te maken, maar zodra ze gefrituurd zijn moet je zo snel mogelijk je tanden in deze joekels zetten.

 

 

Gefrituurde uienringen zijn bij ons vrij onbekend, maar in Amerika eten ze gretig mandjes vol van deze knapperige, gekruide snack op. Het is een leuk werkje om ze te maken, maar zodra ze gefrituurd zijn moet je zo snel mogelijk je tanden in deze joekels zetten. De stoute saus dankt zijn slechte reputatie aan de flinke hoeveelheid zure room en mayonaise die er doorheen gaat. Dit is hoe ik ‘m lekker vind, maar speel zelf met de verhoudingen. Voor een lichtere saus kun je de zure room vervangen door yoghurt.

 

Topping

  • 2 tl fijn zout
  • 2 tl sushi-azijnpoeder (toko)
  • 1 el uienpoeder

 

Dit heb je nodig: Snack 4 personen

  • 3 grote witte uien
  • 1 l karnemelk
  • 1 kg bloem
  • Zout en peper
  • Neutrale olie, om in te frituren
  • Ook nodig: frituurpan of wok

 

Stoute saus

  • 125 ml zure room
  • 75 ml mayonaise
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 el fijngehakte platte peterselie
  • 1 el paprikapoeder

 

ZO MAAK JE HET

Pel de uien en snijd ze daarna met een scherp mes in ronde ringen van ca. 2 cm dik. Haal de ringen voorzichtig los van elkaar. Doe ze in een grote kom en giet de karnemelk erbij. Sommige uien willen dan naar het oppervlak drijven, dat moet niet. Leg er een plasticfolie op en druk ze met iets (een tweede kom bijvoorbeeld) onder het oppervlak. Laat ze zo minimaal 4 uur in de koelkast marineren. 

 

 

Meng ook alvast de ingrediënten voor de topping. Verhit de olie in een frituurpan of wok tot 180 graden. Strooi de bloem uit over een grote bakplaat. Bestrooi met ruim zout en peper. Neem met je handen een paar ringen uit de karnemelk. Leg ze in de bloem en hussel ze erdoor. Haal dan nog eens door de karnemelk en dan nog eens door de bloem. Frituur de dubbelgepaneerde uienringen 3 tot 4 minuten.

 

Schep de uienringen uit het hete vet en leg in een met keukenpapier bekleed vergiet. Bestrooi direct met wat van de topping. Frituur zo ook de rest van de uienringen.

 

Serveer ze met de stoute saus.

 

Eet smakelijk!

Vet

Auteur: Bas Robben
Uitgever: Good Cook B.V.
9789461431837