Je legt de lardo er pas op na het bakken, omdat het anders nog wel wat op wil krullen. Maar zo’n hete pizza zorgt er alsnog voor dat de lardo smeltend zacht wordt. In plaats van knoflookolie over de rand van de pizza, maak ik een citroenolie op basis van hazelnoten. Die geur is verrukkelijk!
Dit heb je nodig Voor 2-4 personen
Pizzadeeg
- 50 gr roggemeel
- 95 gr tarwemeel
- 60 ml hazelnoot-citroenolie (zie hieronder)
- 3/4 tl bakpoeder
- 150 ml water
- 300 gr kleine vastkokende aardappels
- 3 el rozemarijnnaaldjes
- 2 el hazelnoten, grofgehakt
- 50 gr dungesneden lardo
- 50 gr dungesneden pancetta
Hazelnoot-citroenolie
- 1 biologische citroen
- 200 ml hazelnootolie
Zo maak je het
Schil voor de hazelnoot-citroenolie met een dunschiller het geel van de citroenschil. Probeer geen witte schil mee te nemen. Doe samen met de hazelnootolie in een steelpannetje en verhit op een kleine pit op laag vuur. Laat 10 minuten trekken. Laat dan afkoelen op kamertemperatuur. Giet door een trechter in een schoon flesje. De olie blijft zeker 1 maand goed.
Verwarm de oven voor tot de hoogste temperatuur. Meng de twee meelsoorten in een grote kom. Voeg 1 eetlepel hazelnoot-citroenolie samen met het bakpoeder en wat zout en peper toe. Meng een beetje door en voeg dan 80 ml water toe.
Kneed tot een soepel deeg en voeg indien nodig de overige 20 ml water toe. Stort het deeg op je werkblad en kneed met je handen goed door. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een langgerekt ovaal en leg op de beklede bakplaat. Laat zo even rusten.
Schil intussen de aardappels en snijd ze in heel dunne plakjes. Dat gaat het allerhandigst op een Japanse mandoline. De plakjes moeten namelijk dunner zijn dan een halve cm. Leg de aardappelplakjes op de pizzabodem en bestrooi met de rozemarijnnaaldjes en grofgebekte hazelnoten. Besprenkel met de overige hazelnoot-citroenolie.
Bak de pizza onderin de oven 10 tot 12 minuten tot de korst gaar is. Haal dan uit de oven, leg de plakjes lardo en pancetta erbovenop en zie ze zachtjes wegsmelten.