Vandaag even veranderen

Niet zo’n fijn idee: er liggen van 3,3 miljoen Nederlanders allerlei gegevens en wachtwoorden op straat.

 

 

Wachtwoorden van je email, LinkedIn en bijvoorbeeld webwinkels kun je maar beter veranderen vandaag.

 

Ze worden namelijk gemakkelijk openbaar gemaakt. Mensen kunnen daarom je wachtwoorden opzoeken en vinden op allerlei websites. Daarmee kan iedereen jouw bestanden, mails, Google, WhatsApp en aankopen bekijken. Om nog maar te zwijgen over wachtwoorden voor internetbankieren: het kan zeker geen kwaad om die eens aan te passen. 

 

Zin maken

 

Via downloads of bijlagen in mails kunnen hackers bij al jouw gegevens komen. Een eng idee. En wat niet meewerkt is dat we meestal hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al onze online zaken. Dan kan een hacker gemakkelijk in je mail komen, bij je bankgegevens, je Facebookaccount of je Twitter. Het belangrijkste is dus nieuwe wachtwoorden te maken die allemaal anders zijn. Het helpt niet wanneer je één cijfer of hoofdletter verandert. Je zult het slimmer moeten aanpakken.

 

Er is gelukkig iets handigs bedacht voor iedereen. Het heet een soort ‘wachtwoordkluis’. Dat houdt in dat je inlogt met een zelf gekozen wachtwoord, en daarna zie je al je wachtwoorden voor verschillende sites. Die zijn super moeilijk, zoals 6ur7qvsZpb0ZkcuSW1u!V8ng!L^lb. Die wachtwoorden hoef je nergens op te schrijven, of op te slaan, want die zijn beschermd in je kluis. Zo krijg je wachtwoorden die amper te kraken zijn voor hackers. 

 

En nog een fijne tip, die bovendien vrij simpel uit te voeren is: denk niet in wachtwoorden, maar in ‘wachtzinnen’. Zo is het wachtwoord ‘avondeten1′ makkelijker te kraken dan ‘Vanavondetenwepizzaopdebankalsavondeten’. En je kunt het tóch goed onthouden. Gelijk eventjes doen, dus. Voor je het weet, kennen vreemden je huisadres en bankgegevens en weten ze waar je werkt en waar je boodschappen doet. Je moet er niet aan denken. 

 

Op deze website kun je kijken of je wachtwoorden zijn gelekt: haveibeenpwned.com. Zoek naar ‘password manager’ als je een digitale kluis wilt voor al je wachtwoorden. 

 

Door: Redactie Franska.nl