Nooit meer in de file

Zoef, daar vlieg je voorbij

 

Als je, zoals ik, van water houdt (behalve als dat met bakken uit de lucht komt) …
Als je, zoals ik, het belangrijk vindt dat we schoner moeten reizen …
En als je, zoals iedereen, niet van files houdt …
… dan vind jij dit vast ook een goed idee.

 

Gisteren zag ik de Seabubble varen. Een boot waarmee je bijna letterlijk naar je werk kunt vliegen over het water. Nee, je hoeft niet bang te zijn dat je in een wiebelig bootje hoeft te stappen (zoals bij de Watertaxi in Rotterdam. Wel eens gedaan in je rokje en op hakken? Men, dan moet die zeebonk je ‘echt wel’ even stevig vastgrijpen als je aan boord stapt – wat hij over het algemeen met veel liefde doet). Nee, deze ufo-boot ligt vast in een dok, en je kunt stevig instappen zoals in een auto. Ook hoef je niet te vrezen voor spetters op je mooie kleding, want de deuren klappen dicht. En over de reling hangen door misselijkheid gaat ook niet gebeuren, want deze boot heeft geen reling. Maar vooral kent het bootje geen deining: hij snijdt met z’n pootjes door de golven en vliegt als het ware over het water. Daarbij geeft hij zelf ook geen golfslag af. En last, but vooral not least: hij kan – met al z’n elektriciteit – heel hard. Ik zag dit filmpje en ik vind het echt spectaculair.

 

De boot is vooral ontworpen om verkeer in en om de stad te verminderen; de wateren daar zijn over het algemeen nog niet zo drukbevolkt (al denkt de binnenvaart in hartje Rotterdam of de Drechtsteden daar vast anders over). En hiermee kunnen mensen in waterrijke stedelijke buurten dus sneller en schoner worden vervoerd.

 

Enige is dan dat je een beetje in de buurt van vaarwater moet wonen. En dat je werk ook een beetje in de buurt van water is. Maar met al die regenval van de laatste tijd moet dat geen probleem zijn.

 

Ik zeg: uitrollen over heel Nederland. Van Maastricht, via Nijmegen naar Amsterdam in een uurtje met de boot. Lijkt mij fantastisch, en je hebt onderweg ook nog eens een veel mooier uitzicht.

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.