Gefeliciteerd! Ja, jij!

Ja, ook jij viert vandaag een zilveren jubileum. Wedden dat je niet zonder deze 25-jarige kan?

 

Ik weet niet hoe je dit bericht leest, maar zonder een internetverbinding was het niet gelukt. En laat internet in Nederland vandaag nou 25 jaar zijn geworden. Gefeliciteerd dus! En hoera!

 

Maar voordat we samen gaan vieren hoe makkelijk het leven door internet is geworden (want hoe doe jij alles als de verbinding een paar dagen verbroken is?), eerst even terug in de tijd. 25 jaar geleden betekent dus dat we in 1993 al online waren. Huh? In 1993 had ik nét een computer – je weet wel, zo’n bakbeest, waar je met WP 5.1 kon tikken in zo’n ‘onderwaterscherm’ – maar internet?! Nee. We fietsten met een floppydisc naar de printshop.

 

Wij, eenvoudige burgers, gebruikten het nog niet, maar in 1993 begon wel een stel pioniers in Amsterdam – als eerste in Europa – met internet. Sommige bedrijven en universiteiten deden al mee, maar wij waren alleen maar aan het tekstverwerken op dat grijze bakbeest. Tot de e-mail langzaam maar zeker doordrong tot bedrijven, en wij ook gingen mailen. Via de telefoonlijn ging dat. Eerst inbellen. Dat geluid! Weet je nog?

 

Oké, genoeg teruggeblikt. En nu? Elk zichzelf respecterend bedrijf en persoon heeft een website. Er bestaan onwijs handige communities, en eigenlijk gaat ons hele leven via de kabel. (En dat brengt ook weer gevaren met zich mee, maar daar gaan we het op deze feestelijke dag even níet over hebben.) Want dankzij de pioniers van destijds kunnen wij nu het lekkerste restaurantje in Breda spotten, kunnen we met tante Julie in Australië skypen, kunnen we op Wikipedia opzoeken wat Dag van de Arbeid ook alweer betekent, kunnen we opzoeken of dat hoestje gevaarlijk is, kunnen we schouwburgkaartjes voor Claudia de Breij of een leuk jasje zoeken en betalen… Ons leven, ons werk, het is er mooi op vooruitgegaan.

 

 

 

En ja, ook de tekst die ik nu op 100 kilometer afstand van Franska tik, ga ik zo naar Franska mailen. En zij mailt dan uit Verweggistan weer: ‘Leuk stukje.’ (Hoop ik.) Makkelijk? Ja! Snel? Absoluut. Onmisbaar? Zeker. We kunnen echt niet meer zonder. Ons hele leven ís internet geworden. Wij zijn internet. Je suis internet.

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

 

beeld: Marian Cooper Cairns