Alweer een Bokito minder op de apenrots

Mannen die hun handen niet thuis kunnen houden? Ze komen er in ieder geval lang niet meer zo makkelijk mee weg als vroeger.

 

 

Het wordt stiller en stiller op de apenrots. Nu net weer een Bokito minder. Ik moet eerlijk bekennen: dat #Metoo zoveel impact zou hebben… We zijn nog niet eens een jaar onderweg en het einde is vast ook nog niet in zicht, maar ze vielen bij bosjes: de politici, zakenmannen, acteurs, regisseurs, bazen en baasjes. De meest recente is Daniele Gatti, ofwel het alfamannetje van ons Concertgebouworkest. Ontslag op staande voet. Vertwijfeld liet hij nog een perscommuniqué uitgaan waarin hij piepte dat hij echt niemand had willen kwetsen. ‘Scuse, scuse, niet zo bedoeld.’ Hij beloofde ook nog plechtig voortaan wat voorzichtiger met vrouwen om te gaan, zodat vrouwen zich in ieder geval niet langer ongemakkelijk zouden voelen in Gatti’s aanwezigheid. Niks ‘voordeel van de twijfel’ en al helemaal geen ‘excuses aanvaard’. ‘Arrivederci Daniele.’ Over reputatieschade gesproken: als dat ooit nog maar goed komt.

 

#Metoo is geen hype, zoveel is zeker. Het is een serieuze beweging, met serieuze gevolgen voor de man/vrouw- en werkgever/werknemer-verhoudingen. Voor machtsverhoudingen kortweg. Als je bedenkt dat Harvey Weinstein een jaar geleden nog onaantastbaar op zijn borst zat te trommelen op de hoogste top van Hollywoods hoogste apenrots… Hoe zou het met hem zijn? Zou hij nog over straat durven? En zo niet, zou er nog volk bij hem over de vloer komen?

 

Wat zouden de diepere gevolgen zijn van #Metoo? Op de langere termijn dan, bedoel ik. Worden mannen betere bazen voor hun vrouwelijke werknemers? Gedragen ze zich voortaan in de kroeg of in de metro door netjes hun handen thuis te houden? Het is nog te vroeg om dat te weten. Wat we al wel hebben kunnen vaststellen? Mannen die hun handen niet thuis kunnen houden, komen daarmee lang niet zo makkelijk weg als vóór het #Metoo-tijdperk. Wat we ook weten? Vrouwen worden niet meer zo makkelijk als voorheen weggewimpeld als ze zeggen door een man onheus bejegend te zijn. Vroeger moesten we uitleggen dat we het niet uitgelokt hadden, er niet om gevraagd hadden, moesten we onze onschuld bewijzen.

 

Ik vind heus niet dat alle mannen Bokito’s zijn en alle vrouwen weerloze poppetjes. Desalniettemin ben ik blij met #Metoo en bang dat de laatste Bokito nog niet van zijn rots is gedonderd.

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.