Help, aftersun ja of nee?

Anita: Niets fijner dan na een dag zonnen onder een koele douche te stappen en daarna mijn lichaam van top tot teen met aftersun in te smeren. Maar helpt aftersun eigenlijk wel?

 

 

Als kind lag ik regelmatig te lang in de zon. Zo bruin mogelijk worden was het schoonheidsideaal van mijn moeder in de jaren zeventig. Zo weet ik nog dat ik na een dagje strand roodverbrand thuiskwam en mijn moeder vol goede bedoelingen puur citroensap over mijn verbrande lijf wilde smeren. Ik gilde het uit van de pijn. 

 

Nu weten we dat de zon superslecht is voor je huid, en dat zonnebrandcrème met een hoge factor echt geen overbodige luxe is. Maar toch, het kan de beste overkomen: net te lang op het terras in de zon en je hebt een verbrande huid. Aftersun was lang het tovermiddel voor de verbrande huid, maar na onderzoek blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. In aftersun zitten vaak bestanddelen die op een verbrande huid alleen maar meer schade aanrichten. Dus ben je echt dieprood verbrand, gebruik dan geen aftersun. Heb je een hele dag in de zon gelegen en heb je behoefte aan een crème die je teint langer vasthoudt en je huid prettig verkoelt, gebruik dan wel een aftersun.

 

Wat doe je als je toch verbrandt in de zon?

 

1 Zo snel mogelijk uit de zon! Een extra dikke laag zonnebrandcrème helpt dan niet meer. Het beste kun je een kledingstuk aantrekken en in de schaduw gaan zitten.

 

2 Drink veel water zodat je van binnenuit ook hydrateert.

 

 

3 Probeer de hitte uit je huid te krijgen door bijvoorbeeld een koele, natte doek op het verbrande gedeelte te leggen of in een lauw bad te gaan liggen. Gebruik je een ice-pack, wikkel die in een handdoek, anders richt je meer schade aan.

 

4 Kalmeer je huid met een crème of lotion zonder toegevoegde chemische middelen en dus ook zonder menthol of parfum. De huid heeft voornamelijk hydratatie nodig. Crèmes op waterbasis zijn dus goed, en ook serums met hyaluronzuur geven je huid een boost.

 

5 Dus eerst uit de zon, dan koelen, dan smeren. Breng een dunne laag aan en herhaal dat regelmatig. De verbranding is na acht uur op z’n hoogtepunt.

 

Wanneer gebruik je een aftersun?

 

Voor een zonverbrande huid heb je dus geen aftersun nodig, maar wil je een zo mooi mogelijke bruine huid, dan is een aftersun wel een goed idee. Je hebt diverse soorten aftersun, dus kijk welke het beste bij je past.

 

Tip: na de zomer kun je de aftersun prima gebruiken als bodylotion.

Ga je voor een aftersun, dit zijn mijn favorieten:

 

 

1 Verkoelende gel met aloë vera Hema € 5,-

 

 

 

 

 

2 Gel crème met vitamine B5 voor het herstellen van de huid Biodermal Aftersun €16,99,-

 

 

3 Melkachtige gel met Tan activator Lancaster Tan Maximizer € 21,-

 

 

 

 

 

4 Intensief verzorgende lotion voor een mooie bruine huid Babor anti age € 22,50

 

 

 

 

5 Verkoelende spray met goudkleurige glitters voor een stralende huid Etos Shimmering oil € 5,49

 

 

 

6 Vochtinbrengende lotion die kalmeert en verzorgt Rituals, ritual of Karma € 15

 

 

Door : Anita Willemars 

 

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.