Spaghetti gezond

Adje’s heerlijke recept voor warme dagen.

 

Sinds ik in Italië woon heb ik een heel lijstje met recepten voor warme dagen. Op de een of andere manier heb je dan namelijk echt geen zin in heel zware kost maar geef je de voorkeur aan salades en andere lichtere gerechten. Nu het in Nederland zo Italiaans warm is en ook de natuur Italiaans verkleurd is kunnen jullie vast wel zo’n heerlijk licht Italiaans recept gebruiken. 

 

Ingrediënten

voor de saus

  • 1 fles tomatenpulp
  • 1 ui
  • Grote wortel
  • 1 stengel selderij
  • 1 rood pepertje
  • 1/2 bouillonblokje
  • Olijfolie
  • Peper
  • 3 ons kerstomaatjes
  • 2 knoflooktenen
  • Grote handvol basilicumblaadjes
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Goede scheut olijfolie
  • Middelgrof zeezout en peper
  • 4 ons spaghetti

 

Snijd de ui, wortel en selderij in kleine blokjes en fruit deze licht in olijfolie, snipper het pepertje erg fijn en voeg deze samen met de tomatenpulp bij de andere ingrediënten. Laat zeker een uur op zacht vuur pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer de inhoud met de blender tot een egale saus, voeg zo nodig naar smaak een bouillonblokje toe en maak af met een paar draaien peper.

 

Snijd de kerstomaatjes in vieren, knijp de knoflooktenen uit en hak de basilicumblaadjes maar laat ze wel lekker grof. Voeg hierbij de citroenzest en een beetje citroensap. Schenk er een goede scheut olijfolie bij en strooi er wat van het zeezout over, maak af met een paar draaien peper. Hierna meng je alles goed door elkaar en zet je de tomaatjes nog even weg in de koelkast.

 

Breng voldoende water aan de kook voor de spaghetti en kook deze volgens het aantal minuten dat op het pak is aangegeven, even opletten dat de spaghetti al dente is, en giet de spaghetti af. Voeg de afgegoten spaghetti bij de pan met de tomatensaus en zet terug op het vuur. Voeg hier dan de kerstomaatjes bij. Warm het geheel iets op maar beslist niet teveel, het is belangrijk dat de kerstomaatjes lekker fris blijven. 

 

Buon Apetito

 

Door: Adje Middelbeek

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen