Mocht je overigens denken dat het hier een cultureel gebruik betreft waarbij bijvoorbeeld boze geesten moeten worden verjaagd, dan heb je het mis. Toeteren en keten is in dit geval puur voor de lol.
Welnu, smaken verschillen zullen we maar zeggen.
De toeterstoet
Het bruidspaar en de bruiloftsgasten gaan op geijkte tijden naar fotogenieke plekken en rijden daarbij op soms levensgevaarlijke wijze en luid toeterend door de stad.
Wat doe je tegenwoordig, als je gaat trouwen? Precies! Je huurt een stoet bolides en daarmee rij je onder voortdurend en oorverdovend getoeter en hangend uit de ramen tegen het verkeer in door winkelstraten, over stoepen en door rood licht. Om maar eens wat te noemen. Het idee is in ieder geval om de verkeersregels zoveel mogelijk aan je laars te lappen, voor zoveel mogelijk herrie en overlast te zorgen en waar mogelijk gevaarlijke situaties voor passanten en medeweggebruikers te creëren. Wat anderen van je vinden, daaraan heb je geen boodschap natuurlijk. Waar het om gaat is van deze dag de meest gedenkwaardige van je leven te maken. En daarvan mag iedereen graag meegenieten.
In Amsterdam treedt de politie stevig op tegen wat in de wandelgangen al de ‘toeterturk’ wordt genoemd (het schijnt vooral in Turkse kringen goed gebruik te zijn om een huwelijk met veel getoeter te vieren). Het bruidspaar en de bruiloftsgasten gaan op geijkte tijden naar fotogenieke plekken en rijden daarbij op soms levensgevaarlijke wijze door de stad. Onnodig te zeggen dat die stoeten voor een hoop irritatie zorgen. Mensen die in de buurt van een zogenaamd fotogenieke plek wonen krijgen op een gemiddelde zaterdag in het voorjaar of de zomer vaak zo’n tien toeterstoeten te verstouwen, met per stoet tien minuten non-stop getoeter minimaal.
Vorige week was het goed mis in Dordrecht waar de bruiloftsgasten zich volgens de politie ‘koning van de weg waanden met hun gehuurde patserauto’s en asociaal en gevaarlijk gedrag vertoonden waardoor het letterlijk meldingen regende’. In Rotterdam blokkeerde een groep versierde auto’s – ‘want het is feest vandaag, dus dan mag alles’ – alle rijstroken van de Willemsbrug. En eerder, behalve in Rotterdam en Amsterdam, ook in Utrecht, Bergen op Zoom, Wassenaar en Den Haag. En het probleem beperkt zich dus niet tot Nederland alleen. Want in België werden sinds april van dit jaar ook al zo’n slordige 200 boetes uitgedeeld aan ruim 50 trouwstoeten. Waarbij het soms ‘om ernstige zaken ging als mensen die op de motorkap van de auto zaten, kinderen die onveilig werden vervoerd of motoren die op het achterwiel reden’, aldus de politie.
Mocht je overigens denken dat het hier een cultureel gebruik betreft waarbij bijvoorbeeld boze geesten moeten worden verjaagd, dan heb je het mis. Toeteren en keten is in dit geval puur voor de lol.
Welnu, smaken verschillen zullen we maar zeggen.